Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timråkvinnan nekades ambulans under fyra dygn - avled

/

En ung Timråkvinna vädjade om att få en ambulans skickad till sin bostad vid fyra tillfällen under fyra dygn. Efter det sista samtalet avled hon.
– Då hade hon svårt för att andas. Hon hänvisades till sjukvårdsupplysningen och där tyckte de att hon lät irriterad, säger kvinnans mamma.

Annons

Mamman till den unga kvinnan har fått samtalen till SOS Alarm upplästa för sig. Efter den smärtsamma redogörelsen är hon starkt kritisk mot hur ledningscentralen har hanterat ärendet.

– Vid det första samtalet berättade hon att hon hade haft feber, frossa och värk i hela kroppen under en vecka. Hon ville ha en ambulans skickad men nekades och under mötet vi hade med representanter från hela vårdkedjan sa man att det berodde på att hon "fortfarande var verbal", säger kvinnans mamma.

Kvinnans förmåga att uttrycka sig skulle alltså vara ett argument för att ingen ambulans skickades.

– Det är helt galet. Är man inte verbal kan man ju inte ringa efter en ambulans alls, säger en närstående till familjen.

Kvinnan fortsatte att vädja om hjälp. Under fyra dagar ringde hon lika många samtal. Vid det tredje samtalet var det en kamrat som försökte föra hennes talan, i hopp om att få hjälp med en ambulanstransport så att hon kunde komma under sjukhusvård.

Hennes anhöriga ska anmäla ärendet till Socialstyrelsen.

Tommy Sjölander är chef över ledningscentralen i Sundsvall. Han bekräftar att ärendet är under utredning men han kan inte uttala sig på grund av sekretessen utan hänvisar till SOS Alarms huvudkontor i Stockholm.

– Det var personal från enheten för kvalitets- och riskanalys som var i Sundsvall och träffade de anhöriga. Vi tar det här på största allvar men har ännu inte kommit fram till någon slutsats. Vi vet ännu inte om det handlar om en avvikelse, säger presstalesmannen Anders Klarström, som tror att han ska kunna säga mer om ärendet i slutet av veckan.

Bandutskrifterna efter Timråkvinnans samtal med ledningscentralen är ännu inte offentliga.

– Det blir de bara om en åklagare tar hand om ärendet inför ett eventuellt åtal, eller om Socialstyrelsen begär ut bandutskrifter, säger Anders Klarström.

Kvinnans anhöriga känner sig säkra på att allvarliga fel har begåtts.

– Det har brustit i kedjan på alla sätt, säger mamman.

Enligt anhöriga hade kvinnan gått igenom en magsjuka och därefter fick hon de influensaliknande symtomen. Hon har haft missbruksproblem i perioder, men de närstående intygar att det inte fanns något som tyder på att hon själv ville avsluta sitt liv.

– Nej, verkligen inte. Almanackan var fulltecknad med saker hon planerade göra, säger mamman.

Det fjärde och sista samtalet till SOS Alarm ringde kvinnan vid 01-tiden på natten mot den 27 januari i år. Några timmar senare avled hon ensam i den egna lägenheten.

– Då hade hon tagit två olika sorters läkemedel och det var av den farliga kombinationen som hon dog, säger mamman.

Annons
Annons
Annons