Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till nya gräddfiler

Annons

Sveriges finansminister Anders E Borg (M), har gjort sig känd för att ha en osviklig känsla för att säga vad folk vill höra. Sålunda attackerar han bankernas direktörer när de vill ha jättebonusar, och bankernas vinster när de inte sänker räntan i takt med Riksbankens sänkningar. Ungefär som man önskar att Socialdemokraternas företrädare skulle kunna göra utan att anses oseriösa.

Borg talar gärna om hur illa han tycker om riskkapitalister som för att slippa skatt tar ut vinster ur välfärden i skatteparadis. Men de konkreta förslagen blir färre. Jo, häromveckan kom faktiskt ett förslag till stopp för de så kallade räntesnurror som möjliggör för riskkapitalägda företag att undgå svensk beskattning. Fast det sköts något år fram i tiden trots att problemet nu är väl känt. Den förseningen fick de förresten kritik för av Socialdemokraterna som vill agera snabbare. Bra agerat av dem!

I och för sig protesterar riskkapitalisterna ändå. De kallar Borgs förslag godtyckligt i och med att de görs beroende av skattemyndigheternas bedömning. Jag är inte man att avgöra hur en sådan lagstiftning ska se ut. Men att den behövs är klart.

Och det är bra om det står klart att Borg inte, som det kan låta, är medborgarnas man mot riskkapitalisterna. Det visade sig ännu tydligare i går när det avslöjades att Borgs finansdepartement förbereder en gräddfil för riskkapitalisternas skattenivåer.

I dagsläget pågår flera processer där Skatteverket driver på för att de som andra höginkomsttagare ska beskattas med 57 procents marginalskatt. Innan dessa nu är avgjorda läggs alltså ett förslag om att sänka högsta skatten till 30 procent, nivån för skatten på kapital, för allt som överstiger fem miljoner. En liten grupp på ett par hundra personer skulle alltså omfattas av en speciallagstiftning med speciella skattelättnader.

Nåja, säger vän av ordning: det liknar onekligen det Socialdemokraterna 1997 införde i förmögenhetsskatten för att de allra rikaste typ Hennes & Mauritz Stefan Persson inte skulle lämna landet och ta all sin skatt med sig. Å andra sidan var det ju något Reinfeldt och Borg gjorde en stor affär av inför valet 2006. Att lösningen efter deras valseger blev att all förmögenhetsskatt avskaffades stod nog inte lika klart för väljarna.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson visar hur som helst att det finns många steg mellan full beskattning och Borgs gentemot riskkapitalisterna så generösa förslag.

Nu ser det ut som om förslaget inte kommer att gå igenom i Riksdagen, och Borg verkar vilja slå till reträtt. Gott så. Men nog vore Sverige betjänt av en regering som kunde fungera som en motvikt mot storfinansens företrädare i stället för en som står på samma sida. Anders Borg har skattesänkningar som självändamål. Men han ger som alltid mest till dem som redan har mest.

Annons
Annons