Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge – Sveriges svar på Seattle

/

Den forna Popstaden Sundsvall verkar ligga i dvala.
I alla fall om man ser till antalet framgångsrika pop- och rockband.
Nu är det i stället Ånge som visar framfötterna på rockscenen.

Annons

1999 blev Sundsvall utnämnd till årets Popstad av P3. Epitetet satte fart på stans rockliv och flera av lokalbanden utmärkte sig såväl nationellt som internationellt. Några år senare kunde vi se frukten av uppsvinget som utmärkelsen medförde när en ny generation band turnerade flitigt och lyckades säkra skivkontrakt. Men när band som Leif Karate och Stereo Starboy till slut imploderade så kändes det som att luften gick ur stans rockscen. Det har visserligen kommit fram en del framgångsrika band inom den extrema metallen, men annars är det mest The Confusions som fortsätter sin mission för klassisk popmusik på någon högre nivå.

Nu får man i stället blicka västerut för att hitta de mest lovande banden – mot Ånge.

Det mest självklara exemplet på Ångebandens frammarsch är självklart Takida, som i skrivande stund har goda chanser att kamma hem en Rockbjörn i kategorin Årets band, men fler väntar runt hörnet. Hårt tunggungande Corroded har precis skrivit kontrakt med Takidas förra skivbolag Ninetone Records och spås en lysande framtid. Och punkpopgänget ”Den stora sömnen” släpper sitt debutalbum och medverkar i en dokumentär i SVT vilken dag som helst. Sen har vi naturligtvis The Grand Opening som har turnerat framgångsrikt i Tyskland och även släppt skiva på ett tyskt bolag.

När jag tänker på rockfenomenet Ånge är det lätt att dra paralleller till det tidiga 1990-talets Seattle, då den annars så anonyma staden drog världens blickar till sig genom att producera legender som Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam.

Du kanske garvar åt jämförelsen, men tänker man på det så finns det klara liknelser mellan banden. Takida känns som en logisk förlängning av soundet som skapades av Pearl Jam och Alice in Chains. Corroded är Ånges svar på Soundgarden (en jämförelse som jag vet att sångaren Jens Westin kommer att uppskatta) och Den stora sömnens punkiga energi, kan med lite fantasi jämföras med Nirvanas.

Jag pratade nyligen med Den stora sömnens gitarrist, Johan Nilsson, och frågade honom vad han tror att det beror på att Ånge plötsligt seglat upp som Medelpads främsta ort för framgångsrika rockband. Svaret var att banden, lite inofficiellt, tävlade med varandra om att spela in i riktiga studios. Banden triggade varandra med ett ”kan dom så kan vi”-tänk. Att det inte fanns några lokala klubbar att spela på gjorde naturligtvis att banden tvingades söka sig utanför ortsgränsen på ett tidigt stadium.

Och det är kanske där nyckeln ligger. I själva tävlandet. Jag är övertygad om att det rådde samma positiva konkurrenssituation i Seattle som det gjorde i Ånge, då de nu så lovande banden tog sina första stapplande steg mot att placera Ånge på kartan som Sveriges Seattle.

Annons
Annons
Annons