Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att leva i dödens skugga

/
  • Seven Pounds är en sympatisk skapelse med bitterljuv touch där bra människor som verkligen behöver det ges en chans till ett fullvärdigt liv.Foto:

Filmstaden: Seven Pounds

Annons

I Seven Pounds fortsätter Will Smith i samma seriösa dramaspår som i Jakten på lycka. Inte så konstigt kanske eftersom italienske regissören Gabriele Mucchino står bakom kameran i båda fallen. Den här gången finns dock ingen verklighetsbaserad framgångshistoria som lyfter upp mungiporna på slutet. Istället avhandlas traumat efter oväntade dödsfall, den omöjliga sitsen att leva nära döden och andra tuffa livssituationer

Will Smith är Ben Thomas, en skattmas som tappat livslusten sedan en trafikolycka tog fruns liv. Nu ägnar han mest dagarna åt att deppa och göra livet drägligare för sina klienter och annat folk han uppfattar som goda människor. En godhjärtad hockeytränare föräras en ny njure, en misshandlad kvinna får en chans att lämna sin brutale man och en ung hjärtsjuk kvinna slipper bekymra sig för sina skatteskulder. Ja, ni förstår principen. Men den livströtte Ben har betydligt större saker i görningen än så.

Det behöver knappast ens nämnas att Seven Pounds långt ifrån backar för de stora känslorna. Tårögt och melodramatiskt på ett inte allför högljutt sätt är det här i alla fall tveklöst. Pekoral skulle måhända den krasse cynikern kalla det, men för egen del väljer jag att se det här på ett mer försonligt sätt. Det här är nämligen i första hand en fantasi om självuppoffring in i döden.

Mer läsning

Annons