Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bio: Rutinerade rävar utan puls

/
  • Robert De Niro och Al Pacino spelar i samma film för första gången sedan Heat såg dagens ljus för tretton år sedan.Foto: Noble entertainment

Filmstaden: Righteous Kill.
Regi: Jon Avnet I rollerna: Robert DeNiro, Al Pacino, 50 Cent, med flera.

Annons
Förhandsrapporterna stämmer. Det faktum att Robert De Niro och Al Pacino är tillsammans igen i samma film för första gången sedan Heat såg dagens ljus för tretton år sedan är verkligen det mest sensationella med Rigtheous Kill. För övrigt är det standardformulär 1A. Seriemördarvinkeln känns verkligen inte det minsta fräsch, och att beskriva helheten som rutinartad är knappast någon överdrift.
Turk och Rooster är två snutar som varit partners sedan hedenhös. Engagemanget finns där alltjämt, men nu står de inför ett av sina tuffaste fall. En självutnämnd hämnare har nämligen börjat undanröja misshagliga individer utan rättegång. Bredvid varje offer efterlämnas en dikt, annars är ledtrådarna få.
Som synes bjuder inte storyn på något som helst utöver de vanliga ingredienserna. Det är förvisso habilt genomfört och glimtvis spännande, men något mer än en standardiserad bruksthriller blir det aldrig. Sedan behöver en snutrulle nödvändigtvis inte vara nyskapande; eftersom allt redan gjorts in absurdum i genren vore det definitivt att kräva för mycket.
Däremot måste en film som Righteous Kill ha ett visst mått av puls, nerv och skådespelare med orken i behåll. De Niro och Pacino i toppform hade kunnat lyfta det här, men dessvärre ter sig deras insatser lika trötta som Jon Avnets regi.

Mer läsning

Annons