Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mångsidig galleri-dag i Sundsvall

/
  • Går igång. Projektet ”Konsthantverk ur industrisamhället” blev startskottet för Vicci Andersson-Sjöbom och Susanne Arnfridssons fascination för Sundsvalls stenstad. ”Vi gick igång otroligt mycket under projektet och fortsätter att göra det, säger Susanne Arnfridsson (till vänster).Foto: Therése Ny
  • Terapi. ”Det ryms både tillbakablickande och nutid i bilderna, som en slags KBT-terapi. Det är som i tv-spel där flera världar existerar parallellt”, säger Susanne Nygårds om sina motiv. Foto: Therése Ny
  • Bröllopsrustning. Verket är inspirerat av kronprinsessan och Daniel Westlings bröllop. ”Jag kallar den Bröllopsrustning för jag antar att de lär behöva en sådan om de ska klara sig”, säger Ulla Srigby.
  • Motstånd. ”Vissa bilder är gamla målningar som jag klippt sönder och sytt fast på nya dukar. Jag gillar att måla på trä eftersom materialet bjuder på ett motstånd som liknar det hos kopparplåt eller att skära i trä”, säger Susanne Nygårds som avslutar säsongen på Galleri Stadsbacken.
  • Utmanar sig själv. Keramikern Ulla Srigby gillar at utmana sig själv med nya tekniker och material. ”Jag skulle aldrig kunna förmå mig att sitta och dreja 100 likadana koppar”, säger hon. Foto: Mats Olsson

I dag är det full fart i konst-Sundsvall.
Galleri Stadsbacken, Versalen och Galleri 8 öppnar nya utställningar.
Och utbudet sträcker sig från berättande målningar via egensinnig keramik till konstverk och bruksföremål inspirerade av Sundsvalls stenstad.
Dessutom är det sista chansen att se ”Bland bjälkar och tegel 2.0” på Trädgårdsgatan 16.

Annons

Om du hade tänkt spendera dagen med en konstrunda så bjuder Sundsvall på ett riktigt smörgåsbord av nya utställningar i dag.

Galleri Stadsbacken gästas veckorna framöver av Stockholmskonstnären Susanne Nygårds, ursprungligen från Dalarna.

Nygårds visar prov på de senaste tre årens produktion, som till större delen består av oljemålningar på trä.

Motiven bjuder på en omtumlande resa genom minnen och privata historier.

– Alla mina målningar har långa historier som grund, som jag hoppas känns allmänmänskliga för betraktaren, säger Susanne Nygårds.

Började som grafiker

Nygårds säger själv att hon angriper målningarna på ett sätt som liknar grafikerns – vilket beror på att hon började sin bana som just grafiker.

– Vissa bilder är gamla målningar som jag klippt sönder och sytt fast på nya dukar. Jag gillar att måla på trä eftersom materialet bjuder på ett motstånd som liknar det hos kopparplåt eller att skära i trä.

– Jag ristar och skrapar på målningarna för att skrapa fram underliggande lager eller skapa andra effekter. Det funkar inte lika bra på duk.

Motiven hämtas från minnen, urklipp, nytagna foton eller gamla familjealbum.

– Men det ryms både tillbakablickande och nutid i bilderna, som en slags KBT-terapi. Det är som i tv-spel där flera världar existerar parallellt, säger hon och ler.

Företagsgåvor

På Galleri Versalen fortsätter Vicci Anderson-Sjöbom och Susanne Arnfridsson att utforska motiv från Sundsvalls Stenstad i utstälningen ”Stenstadsperspektiv”.

Duon har sedan de deltog i projektet ”Konsthantverk ur industrisamhället” 2005 skapat bruksföremål och företagsgåvor med avstamp ur Stenstadens arkitektur.

– Vi gick igång otroligt mycket under projektet och fortsätter att göra det, säger Susanne Arnfridsson.

Den här gången handlar det däremot om mer unika föremål, som gränsar till konst.

– Vi har mestadels inspirerats av området kring Esplanaden, som Sveateatern och Wikströmska huset, säger Vicci Andersson-Sjöbom.

– Det går nästan inte att förstå hur stor rikedom som finns i Stenstan, vad gäller inspiration och historia. Den här gången har vi jobbat utifrån en mer konstnärlig infallsvinkel. Efter att ha arbetat med bruksföremål de senaste åren, fortsätter hon.

Och fascinationen för Stenstadens arkitektur har lett till en inspirerad och fantasifull flora av verk, med allt från handtryckta tapeter och sittpuffar till grafiska trådskulpturer.

Och även om det handlar om två konstnärer med helt olika uttryck känns ”Stenstadsperspektiv” väldigt sammanhållen.

– Det har varit otroligt roligt att sätta samman utställningen. Vi har bollat idéer fram och tillbaka och resultatet känns väldigt lyckat, säger Susanne Arnfridsson.

• Hur länge känner ni att ni kan fortsätta utforska Stensta n ?

– Det känns inte som att det finns något stopp så länge nyfikenheten finns kvar, säger Susanne Arnfridsson.

– Dessutom känns det som att man fått ny inspiration av att jobba med unika föremål, säger Vicci Andersson Sjöbom.

På Galleri 8 visar Uppsalabaserade keramikern Ulla Srigby upp utrycksfulla fågelfigurer, vaser och skålar som suddar ut gränserna mellan bruksföremål och konst.

Fågeltema

– Jag har ett slags fågeltema som jag hela tiden återkommer till. Det kommer nog från uttrycket att vara ”en främmande fågel”, något jag kan känna igen från mig själv. Det viktigaste med fågeln är att den kan lyfta med hjälp av fantasins vingar och se allt ur ett annat perspektiv och det är något jag kan känna igen mig i, säger Ulla Srigby.

Srigby arbetar ständigt med att utmana sig själv med nya material och infallsvinklar.

Den senaste utmaningen består i att arbeta med papperslera, där man blandar malt makulerat papper med lera, vilket ger unika egenskaper.

– Den är jättebra att jobba med om man vill göra större grejer och konstigt nog är materialet starkare än vanlig lera. Pappersleran fungerar väldigt bra för att jobba med skulpturalt och jag har flera skulpturer på utställningen som är gjorda med den.

Samtliga av dagens vernissage sker i konstnärernas närvaro.

Annons
Annons
Annons