Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paul Giamatti som krökande charmör

/
  • En frustrerad cyniker. Så beskriver Paul Giamatti sin rollkaraktär i

I sin genombrottsfilm "Sideways" var Paul Giamatti den småpackade vinexperten Milo. I nya filmen "Barneys många liv" spelar han den krökande charmören Barney. Men i övrigt tycker inte Giamatti att karaktärerna är särskilt lika.

Annons

Paul Giamatti har tidigare haft huvudroller i Oscarbelönade "Sideways" och tv-serien "John Adams". I den nya filmen "Barneys många liv" spelar han en impulsiv, krökande och kvinnojagande man, som vid 65 års ålder tänker tillbaka på sitt liv och de människor som på gott och ont betytt någonting för honom.

- Många har jämfört honom med Milo från "Sideways", men det stämmer inte, säger Paul Giamatti.

- Milo var en väldigt bedrövad man. Den här killen är inte ledsen. Han är väldigt romantisk - en frustrerad cyniker.


Gillar att spela gammal

"Barneys många liv" bygger på en roman av den kanadensiske författaren Mordecai Richler. Barney (Paul Giamatti) är en judisk-kanadensisk tv-producent vars liv definieras av hans tre fruar. Eftersom filmen utspelas under flera decennier var filmteamet tvungna att se till att Giamatti åldrades. Och det tyckte han om.

- Jag gillar att ha saker i ansiktet. Jag fick dessutom använda min kropp och försöka få den att se äldre och tyngre ut. Att använda kroppen på det sättet är något av det bästa som en skådespelare kan syssla med.

Giamatti är en av de där skådespelarna som verkar trivas med att ge intervjuer. Han visar ofta prov på svart humor. Som när vi talar om att Barney är jude och att det finns en mörk judisk ton i berättelsen, att den blandar kärlek och förtvivlan.

- Min fru är judinna och jag kan uppskatta en del av känslan av förtvivlan som hon visar prov på. Det är helt ok med mig. Jag är inte jude och när mina barn fyllt 13, ska jag berätta för dom att Gud inte finns.


Dras till "besatta" karaktärer

Han säger att han dras till "besatta karaktärer", men att besatthet inte är bra när man jobbar som filmskådespelare.

- Jag försökte alldeles för mycket under lång tid. Numera är jag mer avspänd och förhoppningsvis jobbar jag inte för mycket. Det gjorde jag förr.

Men om man tittar på Paul Giamattis resumé verkar det inte riktigt stämma. Efter "Barneys många liv" har Paul Giamatti varit med i sju filmer och en tv-serie och har ytterligare två filmer under produktion. Han tycker om att gå fram och tillbaka mellan komedi och "mörkare saker" och gillar kostymdramer.

- Vi amerikaner får ju sällan en chans att göra det. Jag älskar kostymdrama kostymer, accenten, allt. Och så funkar kläderna bra. De passar min kropp, säger han och skrattar.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Annons
Annons
Annons