Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridells nya - som ett slag i magen

/
  • Erik Engström, Stehane Mounkassa, Paulina Michel, Haddy Jallow, Mohamed Said och Diza Franzén är alla debutanter i Daniel Fridells nya film Säg att du älskar mig.
  • Daniel Fridell har premiär på sin åttonde långfilm, Säg att du älskar mig, den 25 augusti.
  • Fatou och hennes syster Keisha, spelade av Haddy Jallow och Renaida Braun.

Efter filmer som Sökarna och Under ytan målar Daniel Fridell återigen upp en brutal bild av den verklighet som många ungdomar lever i. Det är en värld där tjejer inte värda något och där det är helt okej att kalla varandra för hora. Men Säg att du älskar mig är också en film om kärlek och önskan att bli älskad.

Annons
Säg att du älskar mig handlar om 15-åriga Fatou, spelad av amatören Haddy Jallow. Fatou har, som många unga tjejer, dålig självkänsla och bakom ett kaxigt yttre finns det en liten flicka som bara vill bli älskad. Från sin ensamstående mamma får hon till en början vare sig stöd eller kärlek.
För att få den uppmärksamhet hon törstar efter använder hon sig av sin kropp. Fatou ger sex för att få kärlek. En kväll går det sexuella spelet helt överstyr och hon blir utsatt för en gruppvåldtäkt. Fatous sätt att hantera det fruktansvärda övergreppet är förnekelse. När hon sedan tvingas att ta in det hemska som hänt säger hon bittert att det inte är någon idé att anmäla våldtäkten, eftersom ändå ingen skulle tro henne.
Hur gör man en sån här film, som berör utan att vara spekulativ.
Det hela började väldigt enkelt, säger Daniel Fridell. Om man ser på Fatou, vad är hennes svaghet? Jo, hon känner sig inte älskad. Jag träffade en sådan där tjej en gång. Hon ville så gärna bli älskad att hon gick med på nästan vad som helst. Först blev jag frustrerad och ville hjälpa henne och så småningom väcktes tanken på att göra en film. Jag träffade Grace Maharaj och tillsammans började vi jobba fram ett manus.
Det tog regissören nästan två år av researcharbete innan han kom i gång med själva filmen. För att få ett grepp om unga människors verklighet reste han runt och pratade med tjejer och killar om deras liv. Han träffade också representanter från skola och rättsväsende.
Jag förstod att det är väldigt vanligt att tjejerna inte blir trodda när de berättar om övergrepp. Dessutom blir de ofta mobbade och tvingas byta skola medan killarna får gå kvar. Ett våldtäktsoffer blir ofta anklagad för att vara billig och övergreppet gör henne automatisk till en hora i omgivningens ögon.
Nästan alla skådespelare i filmen är amatörer och det är ett medvetet val, berättar Fridell.
Ska man skildra de här ungdommarna så att det känns äkta kan man inte förknippa dem med någon annan roll som de har gjort tidigare. Det finns en autencitet i vissa scener som bara kan åstadkommas av amatörer. När huvudrollsinnehavarna fungerar är de bara. De spelar inte.
Filmen är, tvärt emot gängse tillvägagångssätt, inspelad i kronologisk ordning. Allt för att hjälpa de oerfarna skådespelarna som på så vis fick genomgå de scener de skulle ha i ryggen inför en ny inspelningsdag. Som regissör säger Fridell att han har en idé om vad en scen ska berätta och hur karaktären ska fördjupas - sedan gäller det att \"trigga i gång skådespelarnas motor\".
Vi har inte använt oss av en massa omtagningar. Våldtäktsscenen är till exempel andra tagningen. Det gick inte att göra mer än tre tagningar för den var väldigt obehaglig för alla inblandade. Värst var det förstås för Haddy. Hon kom inte ihåg scenen efteråt, det är lite skrämmande.
Men filmen går inte enbart i svart. Det finns en ljusning på slutet och regissören säger att filmen är en hyllning till en stark tjej.
Säg att du älskar mig har premiär imorgon. (PM)
Annons
Annons
Annons