Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallström och Aronofsky till Stockholms filmfestival

Annons
Filmfestivalen i Stockholm kastar ut en kaskad av film från debutanter och veteraner från olika länder över sin publik. I år står Lasse Hallström och Darren Aronofsky i fokus, den ena som hederspristagare, den andre som visionär. Och tävlingssektionen är starkare än någonsin, menar festivalchefen Git Scheynius.


- Folk som vill veta var filmkonsten står i dag ska absolut se alla filmerna i tävlingen, säger hon.

Och visst är det en utmanande och talangspäckad samling filmer som ska göra upp om Bronshästen. Bland konkurrenterna finns det australiska knarkdramat "Candy", där Heath Ledger har en av rollerna, "Lantana"-regissören Ray Lawrences nya film "Jindabyne", "The last king of Scotland" där Forest Whitaker spelar den ökände diktatorn Idi Amin och "Eternal sunshine of a spotless mind"-regissören Michel Gondrys "The science of sleep". Darren Aronofsky kommer till Stockholm med "The fountain" och ska dessutom motta Stockholm Visionary Award.

- Han är en av de mest visionära filmarna och "The fountain" är en explosion. Aronofsky vågar vara pretentiös och alla gillar inte vad han gör, men han spänner alltid bågen i alla fall. Det kan man sakna hos svenska filmare, säger Git Scheynius.

Festivalens andra huvudfigur, Lasse Hallström, tillhör inte filmvärldens mest experimentella. Hans bedrift - att ta steget från regissör i Sverige till Hollywood och göra succé där - har inte skådats sedan stumfilmsregissören Mauritz Stillers dagar och Hallström hedras med Lifetime Achievement Award på festivalen.

- Man tänker oftast inte på att han är så nordisk i sitt berättande, konsten i sättet han mejslar ut karaktärerna på. Med den nya "The hoax" är han dessutom på toppen av sin karriär, säger Git Scheynius.

Den har Sverigepremiär i början av nästa år och i sann hedersprisanda firas Hallström med en retrospektiv och ska även delta i publikseminarier.

Bland de andra gästerna på festivalen finns James Cameron Mitchell, omsusad för de explicita sexskildringarna i "Shortbus", Laurie Collyer som regisserat Maggie Gyllenhaal i "Sherrybaby" och Thomas Bangalter från det franska bandet Daft Punk, som gjort filmen "Electroma".

Årets Spotlight-sektion heter Arabica och fokuserar på filmare från arabvärlden. Git Scheynius är stolt över att kunna presentera en motpol till västerlandets ofta enögda bild av området och bland filmerna som visas finns såväl "These girls", en dokumentär om kvinnor som lever på gatan i Kairo, som andravärldskrigsdramat "Infödd soldat" och den första saudiarabiska filmen som någonsin gjorts, relationskomedin "Keif alhal".

- Jag tror att det är första gången en stor internationell festival, om man får kalla oss det, har det upplägget att visa arabisk film på, säger Git Scheynius.

Filmfestivalen i Stockholm arrangeras den 16-26 november. (PM)


Tävlingssektionen:

"Shortbus", regi John Cameron Mitchell

"7 years", regi Jean Pascal Hattu

"Cashback", regi Sean Ellis

"The fountain", regi Darren Aronofsky

"Candy", regi Neil Armfield

"Darkbluealmostblack", regi Daniel Sánchez Arévalo

"Day night day night", regi Julia Loktev

"A guide to recognizing your saints", regi Dito Montiel

"Half Nelson", regi Ryan Fleck

"London to Brighton", regi Paul Andrew Wilson

"Sherrybaby", regi Laurie Collyer

"Jindabyne", regi Ray Lawrence

"Longing", regi Valeska Grisebach

"Sons", regi Erik Richter Strand

"The last king of Scotland", regi Kevin McDonald

"Luxury car", regi Chao Wang

"Suely in the sky", Karim Ainouz

"Little children", regi Todd Field

"The science of sleep", regi Michel Gondry

"Wristcutters: "A love story", regi Goran Dukic

Mer läsning

Annons