Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre erkänd än kändis

/
  • – Jag är väldigt självkritisk, och blir aldrig nöjd med mina låtar. Men jag kände att jag måste släppa iväg det nån gång, säger Dennis Hansson om sina två nya EP-skivor Hearts och 1982.

Senaste två åren har Dennis Hansson, mest känd från The Harrible, tillbringat i Helsingfors, där han pluggar till magister i skådespelarkonst. Musiken har han inte gett upp, utan har precis gjort två nya EP:s. I afton gör han en solokonsert på Dyketrocken i Njurunda.

Annons
Det är musik och skådespeleri som gäller för Dennis Hansson från rockbandet The harrible och eurodiscopunkiga Ditzler.
Fast Harrible har legat så länge på is att det nog är självdött, säger han.
Efter flytten till Finland har även Ditzler hamnat i pausläge. Istället har Dennis Hansson gjort musik på egen hand: två temabaserade skivor med olika innehåll och språk.
Hearts är på engelska och handlar om en speciell händelse, som han inte vill gå in på i detalj.
Det handlar om kärlek, men man får tro och tänka vad man vill. Den är mer rockig med elgitarr och trummor.
Den andra heter 1982, och är en synthpoppig historia på svenska.
Jag ville göra sån musik som jag tycker om. Det är inga speciella texter, utan det skulle mer låta analogt åttiotal. Mina morbröder lyssnade på Kraftwerk och Human League, men jag har egentligen inte lyssnat så mycket på det förut, utan det är först på senare tid, säger Dennis Hansson, och talar sig varm om Human Leagues genombrottsskiva Dare och hur bra gamla låtar med Lustans Lakejer fortfarande låter.
På kvällens konsert ska han under pseudonymen Nittonhundraåttiotvå köra sitt synthiga koncept. Hur det kommer att se ut och låta var på tisdagen fortfarande lite oklart, bara att han skulle sjunga singback till förinspelad musik.

Dennis Hansson bor i Helsingfors sedan två år tillbaka, då han kom in på Teaterhögskolan där. Tre år är kvar, sen är han utbildad skådespelare.
Ambitionen är inte att bli känd, utan erkänd, säger han.
Han sökte Teaterhögskolan i Helsingfors, efter att ha sett en föreställningen En hopplös grabb på Teater Västernorrland.
Anders Öhrström var med i den, och jag visste att han hade gått i Helsingfors. Så efter gymnasiet kom jag på att jag skulle söka där.
Det är elva stycken elever i klassen, men bara Dennis Hansson är från Sverige. Å andra sidan är de övriga finlandssvenskar, så alla kurser är på svenska.
Även om det precis som för de flesta studenter är både upp och ner att plugga, så är han väldigt nöjd med utbildningen.
Det är jätteroligt, det är en sån stimulans och ett sånt flöde. Hade jag pluggat i Stockholm hade det funnits så mycket annat att göra, här finns inget annat. Och så är det så bra stämning.
Efter utbildningen vill han helst kombinera musik och teater.
Jag gillar stand-up och show, men inte som krogshow på Wallmans, utan mer performance.
En vink om vad det kan bli kan säkerligen upplevas ikväll på Dyketrocken. För den som vill höra hans nya musik kan gå in på www.dennishansson.se, där de nya engelska låtarna kan laddas ner gratis. Snart kommer även de svenska låtarna att läggas upp.

Mer läsning

Annons