Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart man hänger med

/

Annons
För att hänga med i musiksvängen gäller det att ligga i. Man ska gå på konserter, hänga på klubbar, läsa musiktidningar, recensioner, lyssna på radio, titta på diverse kanaler på tv, lyssna på skivor, surfa runt på olika musiksajter och annat nyttigt.
Jag gör så gott jag kan. Men tiden är alltför knapp alldeles för ofta. Nu har jag precis avslutat min semester, men har varken hunnit ta igen förlorad sömn eller riktigt komma ikapp musiken.
Tryckta media, tv och livescenen hamnade på efterkälken under semestern. Däremot utnyttjade jag nätet. Jag tillhör nämligen den breda massan av bloggare. Via olika bloggkompisar och mer eller mindre slumpmässigt upptäckta sajter har jag fått väldigt många tips och intressant information.
Blogg-till-bloggmetoden är definitivt ett effektivt sätt att hitta ny och spännande musik. En länk leder till en annan som leder till en hemsida som ibland kan leda till en helt ny värld.
Mitt i bloggandet surfade jag in på musiktidningen Sonics hemsida och hittade en länk till en obetalbar liten film, regisserad av Ugly Pictures och animerad av illustratören Matt Smithson. Filmen använder mer eller mindre klassiska skivomslag från tiden när lp-formatet fortfarande regerade.
Här har Smithson (eller Man vs Magnet, som han kallar sig) skapat ett ganska blodigt slagsmål mellan skivomslagen, Battle of the Album Covers. Det känns fräscht och kul att se någon gjuta nytt liv i de gamla klassikerna. Som en skön kombination av gammal tradition och ny teknik. Givetvis spreds filmen blixtsnabbt över Internet (hittas lättast på www.youtube.com).

Det fick mig osökt att börja fundera på vad som händer med den visuella delen av musiklyssnandet nu. När cdn reducerade skivomslagen från 33x33 cm till dryga kvadratdecimetern höjdes oroliga röster.
Men formgivarna använde de nya förutsättningarna till att stimulera sin kreativitet. Jag glömmer till exempel aldrig Massive Attacks värmekänsliga singel-box som visade fingeravtryck en bra stund efter det att man hållit den i handen.
Nu är skivomslagen i princip förpassade till antikviteterna och förutsättningarna har återigen förnyats. Mp3-filer är inte direkt kända för sin visuella utformning, men de kan lätt kompletteras och kombineras med annat material.
Och nätet ger som sagt nya möjligheter även för bildskapare. De som tidigare gjorde omslagsformgivningen till en ädel konst (Peter Saville, Kent Nyberg för att nämna två) får satsa sin kreativitet i cyberrymden. Istället för exklusiva papper och förpackningar sprids kortfilmer, trailrar, Flash-animationer, \"e-cards\" och hemsidor tillsammans med musiken.
En Flash-animation går dock inte att hålla i handen, bläddra i, lukta på samtidigt som man lyssnar. Den som löser det problemet får gärna mitt Nobelpris.

Mer läsning

Annons