Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många imponerades av det som inte är konst

/
  • Änglalikt. Konstnären Max Magnus Norman var en av utställ­arna med sina barn­änglar som hängde i taket.
  • Kikade på pappa. Lille Oskar Herciuk, 8 månader, här med mamma Maja Klockhoff och morfar Stig Klockhoff tittade bland annat på pappa Jimmy Herciuks tavlor, men även på annat.Foto: eve-lena olsson
  • Inspireras. Konstnär­en Christian Beijer och Olle Melkerhed från ­Supersci var några av dem som kikade in på vernissagen. ”Jag tycker det här är kanske den bästa typen av konst, jag har alltid inspirerats lite av den här konst­formen”, säger Christian Beijer.
  • • Artisten Mange Hellberg, här med kompisen John Beijer var imponerad.

Spåren börjar redan vid Esplanaden, men de flesta besökarna visste nog redan innan vart de ledde.

Vernissagen av utställningen ”Det här är inte konst” blev en välbesökt historia.

– Det speciella är ju att man inte direkt kan köpa den här konsten, på sin höjd kan man ta en bild, säger Petter Österlund som varit med och utformat utställningen.

Annons

”Det här är inte konst” är samlingsnamnet för en rad utställningar på Kulturmagasinet med omnejd som öppnade i går.

Hela idén är ett svar på vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths uttalande om graffitimålaren NUG:s verk ”Territorial Pissing” som citerats ordagrant i titeln.


Stort intresse

Onekligen finns det dock ett stort intresse i Sundsvall för det hon inte kallar för konst. Ett hundratal personer hade i går sökt sig till vernissagen för att få en skymt av verk från bland andra Erik ”ELMO” Lindström, Max Magnus Norman, Sverker Norberg och Bruce Davidsson.

Utställningen har utformats av Daniel Unnis, enhetschef på Sundsvalls museum och Petter Österlund, chef för fotomuseet. Att göra en utställning inne på Kulturmagasinet är ett sätt att legitimera graffitin och gatukonsten som vilken annan konst som helst.


Något fantastiskt

Kanske graffitin framför allt har ju alltid haft ett rykte om sig att vara mer något som är i vägen för annat. Men jag tycker man måste kunna skilja på äpplen och päron, det här är ju någonting helt fantastiskt, säger Petter Österlund.

Annons
Annons
Annons