Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profesora tar plats bakom katedern

Catti Brandelius har lagt tiaran åt sidan och tagit på sig doktorshatten. Miss Universum har fått lämna scenen till förmån för Profesora, en lärd akademiker som gräver fram glömd historia under lager av patriarkalt bråte.

Annons
Profesora debuterade förra året i en radioföreställning där hon mästrade sina elever (publiken), intervjuade den feministiska litteraturforskaren Ebba Witt-Brattström och sjöng sånger om kvinnliga förebilder. Nu får Profesora en egen scenföreställning som turnerar landet runt med Riksteatern under mars och april. Då ska hon berätta och sjunga om renässanskonstnären Artemisia Gentileschi, om hur Ellen Key och Simone de Beauvoir uppfattades av sin samtid och om dagens feministiska tänkare.

- En av låtarna heter \"Jag skriver lika fort som Elfriede\" och handlar om hur fort Elfriede Jelinek skriver. Hon skriver väldigt fort - hon är utbildad pianist, säger Catti Brandelius.

- Föreställningen går ut på att man ska komma ihåg vad man har att stå på, vilka som har funnits förut. Annars tror vi alltid att vi måste uppfinna hjulet igen - men det finns ju en massa föregångare som det bara är att ta tillvara på.

Profesora föddes när Catti Brandelius hade avslutat en turné som Miss Universum och var trött på att flänga runt. I stället ville hon sitta hemma och förlora sig i böcker. Det lärda alter egot, komplett med basker, slips och tunga glasögon, var ett sätt för Brandelius att själv få inhämta kunskap - och förmedla den.

- Det finns likheter mellan Profesora och Miss Universum, de vill berätta saker och att folk ska lyssna.

Varför jobbar du med alter egon?

- Det är roligt att ha en scenpersonlighet och scenkläder. Jag vill ju att det att ska vara show. Det är därför jag valt att inte stanna i universitetsvärlden, för att jag vill ha musik och show. Jag vill att det ska vara utklädning.

I början av 90-talet - innan konstfack och genombrottet med Miss Universum - läste Catti Brandelius idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet. Hennes familj var inte akademisk, hon kom direkt från gymnasiet och kände sig malplacerad i universitetsmiljön.

- Det var väldigt patriarkalt, vi fick nästan enbart läsa om manliga tänkare. Det var \"a mans world\" överallt. Det finns ett missförhållande på svenska universitet, majoriteten av studenterna är kvinnor men det återspeglas inte i professurerna. Där är kvinnorna i minoritet.

- I dag har feministisk forskning slagit igenom mycket starkare och är en mycket mer självklar del. När jag läste var det verkligen ett undantag, \"oj, ska killarna verkligen behöva höra på det här\", liksom.

Helt har hon inte tagit farväl av Miss Universum. Senare i vår kommer en bok med den självutnämnda skönhetsdrottningens funderingar och sedan kanske hon äntrar scenen i tiara igen. Men först vill hon använda Profesora för att uppmuntra sina medsystrar.

- Jag hoppas att de känner att de inte är ensamma, att det funnits en massa folk innan dem. Att de är en del av något som är större än de själva. Att de känner att \"nu är det vi som är den tredje vågens kvinnorörelse\", och att man ska stötta varandra.

Vilken kvinna fascinerade dig mest under din läsperiod?

- Jag läste Ulrika Knutsons bok om Fogelstadgruppen, den tyckte jag var jätteintressant. Den första vågens kvinnorörelse med Elin Wägner och Ellen Key, Alexandra Kollontaj - de var engagerade i så många olika saker: rösträtt, fredsfrågan, ekologiskt jordbruk och mycket om kärleken och förhållanden. Och framför allt handlar det om kvinnlig vänskap, att de pushade och peppade varandra. (PM)


Fakta/Turnéplan

3/3 Stockholm, Södra Teatern

4/3 Stockholm, Södra Teatern

5/3 Stockholm, Södra Teatern

8/3 Piteå, Framnäs Folkhögskola

9/3 Luleå, Lillan

11/3 Umeå, Hamnmagasinet

12/3 Umeå, Sagateatern

15/3 Vilhelmina, Nöjesgården, Folkets Hus

17/3 Norrtälje, Rodengymnasiet

20/3 Arvika, Svea Bio o Teater

22/3 Sigtuna, Sigtuna Folkhögskola

30/3 Västerås, Culturen, Kopparlunden

2/4 Malmö, Cirkulationscentralen

4/4 Varberg, Teatern

5/4 Falkenberg, Stadsteatern (FH)

8/4 Lund, Bredgatan 3

13/4 Göteborg, Pusterviksteatern

14/4 Göteborg, Pusterviksteatern

15/4 Stenungsund, Fregatten, Teatern

18/4 Linköping, Sagateatern

20/4 Norrköping, Kulturkammaren

21/4 Strängnäs, Thomasgymnasiet

24/4 Hallunda, Riksteatern, Teater 1

25/4 Gävle, Gävle Teater, Lilla scenen

27/4 Hemse, Gotlands folkhögskola, Hörsalen

Mer läsning

Annons