Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sega strapatser över stock och sten

/
  • Ismannen D'Leh (Steven Straight) är hjälte i Roland Emmerichs nya film 10 000 BC.Foto: Sandrew Metronome

Filmstaden: 10.000 B.C.

Annons
Independence Day, Godzilla och The Day After Tomorrow är alla signerade Roland Emmerich. Att påstå att mannen fokuserar sig på blockbusters med mastodontstatus är alltså närmast ett understatement, och här är nästa i raden.
Dessvärre kan jag inte påstå att jag är imponerad. Träigt, segt och på det hela taget ganska umbärligt blir domen om denna förhistoriska röra med gammal vidskepelse, utdöda djur, halvfärdiga pyramider, masscener och elaka egyptier i centrum.

Ett fridfullt folk på den karga slätten blir omotiverat attackerade av "demoner" till häst som härjar, slaktar och rövar bort majoriteten av de stackars byborna. Bland de överlevande finns den unge mammutjägaren D´Leh och han tänker inte stillatigande acceptera sitt folks nederlag. Särskilt som hans älskade återfinns bland de tillfångatagna.

Efter denna öppning följer en händelserik, men märkligt långrandig skildring av strapatser över stock och sten genom öken och djungel i jakten på förövarna. Utan att avslöja för mycket når D´Leh och gänget målet för färden, varpå sedvanligt storskalig action tar vid.

Och visst, lite spännande blir det allt mot slutet. Men inte mer än så. För överlag bjuds man tyvärr på ganska lama fightingscener utan nämnvärd puls och stuns. Dessutom är dialogen tidvis så stabbigt klyschig att man sitter och skruvar på sig.
Fast det kanske största problemet är att 10.000 B.C. nästan är i total avsaknad av den episka stämning Emmerich av allt att döma varit ute efter, och därför faller också detta onödigt själlösa bygge ihop som ett filmiskt korthus.

Mer läsning

Annons