Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår hål på en myt

/
  • Med den självutlämnande skivan
  • Singel-aktuelle Mange Hellberg tar nya vägar när han kommer ut med

Mange Hellberg gör upp med sig själv. Och med många andra.

När singeln "Full när jag är tuff" släpps officiellt den 30 mars får vi ett första smakprov av en artist som avvecklat en vilsen myt och istället funnit sin plats.

Annons

I Sidelake studios lokaler på Köpmangatan gungar Mange Hellberg entusiastiskt när han spelar upp låtarna från kommande plattan "Varför börja med sig själv när man kan rädda världen". Han beskriver arbetet med skivan som en slags självterapi av en rappare med många demoner. Idag tycks förra projektet Mange Myt bara vara ett alter ego som tillhör det förflutna.

– Grejen var att jag levde som Mange Myt och ställde till det som Mange Myt. Jag ville vara i det tunga gamet med Timbuktu och Petter men det där var bara en jävla mask egentligen. Visst, jag älskade Mange Myt-grejen men det var även en fas i mitt liv som jag var tvungen att göra upp med för att sen kunna gå vidare och hitta mig själv och vad jag egentligen ville, säger han.

Ljudbilden är många gånger helt utbytt. Mange Hellberg år 2012 låter lika mycket visa och trubadur, som det låter soul. Ibland vandrar tankarna mot 60-tal av folkparker eller motown.

– Jag influeras av allt. Det kan vara Björn Afzelius, dansband, Sepultura eller Organism 12. Men jag tar med mig lyriken och det rytmiska från hip hopen, säger Mange Hellberg.

Den brokiga bakgrunden och ett allmänt destruktivt leverne har på senare år fött ett stort samhällsengagemang. Mange Hellberg beskriver det som en form att ständigt sysselsätta sig för att inte halka tillbaka till avgrunden.

– Endera så super jag ihjäl mig eller så gör jag något. Jag får så mycket mer ut av livet nu när jag är nykter, säger han.

Han tillbringar gärna tid inne på Slink In när han kan, och i torsdags åkte han tillsammans med hjälporganisationen Avsändare Sundsvall till Kenya för att möta barn i Orongo. Mange Hellberg brinner för att hjälpa människor som har det svårt, men han är inte sen att medge att arbetet många gånger grundas i egoism.

– Det är en resa jag måste göra. Vi kommer att åka ner för att dokumentera, ta med oss massa saker dit och massa visdom hem, säger Mange Hellberg.

Den ständiga sysselsättningen avspeglas även i musiken. Hjulet snurrar för Mange Hellberg och samma musikbransch som tidigare tog avstånd från en problematisk Mange Myt är nu mer än villig att samarbeta.

– När jag gjorde rap var det ingen som ville ha med mig att göra, men nu när jag gör det här så blir det ett kvitto att jag dög hela tiden för det här är jag. Man blir rörd och smickrad när så underbara människor hör av sig och vill arbeta med en.

Det digitala singel-släppet "Full när jag är tuff" kommer i tre spår och gästas bland annat i en låt av Stockholmsbaserade rapparen Näääk. Förutom det bjuds det på en remix av låten med DJ Large och Organismen. Precis som för övriga låtar på skivan är det självutlämnande och det avspeglas om inte annat i de lo fi-videos som släpps med låtarna.

– Jag älskar den här "fotfolksgrejen" och hade en vision om att göra den väldigt streetstyle. Det blev att jag gick runt med min mobilkamera och filmade på massa folk som sjöng till låten, säger han.

Inför framtiden känns Mange Hellberg som en artist som trivs i den han är och i situationen han befinner sig. Ha betonar hela tiden att stämpeln "mammas gata" skulle vila över produktionen av plattan, utan ingrepp från stora skivbolag men istället en fast förankring hos medarbetare och vänner i hans absoluta närhet. Och han lovar att ingen Yngwie Malmsteen kommer att vara med i bandet om det blir aktuellt med några spelningar.

– Jag vet att folk kommer digga det här. Jag är stolt och det är mäktigt att få ut det jag velat säga under så lång tid, säger Mange Hellberg

Mer läsning

Annons