Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som ett epileptiskt anfall

/

Med: Angelina Jolie, Dan Futterman, Archie Panjabi med flera Regi: Michael Winterbottom

Annons
Den 23 januari 2002 kidnappas den amerikanske journalisten Daniel Pearl av islamister i Pakistan. En knapp månad senare hittas en video med titeln "Slakten på spionjournalisten, juden Daniel Pearl" där Pearl först berättar att han är jude, sedan får halsen avskuren.
Om dessa händelser, om kampen för att få honom fri och framför allt om hans hustrus (Angelina Jolie) tappra, stridbara maktlöshet handlar Michael Winterbottoms "A mighty heart". Och det är väl en historia så stark, aktuell och relevant att man inte kan misslyckas?
Jodå, går finfint. Om man jobbar som Winterbottom. Berusad av berömmet för "In this world" och "The road to Guantanamo" kör han vidare med exakt samma metod utan att låtsas om att det här är en helt annan sorts film: Handkamera, skak, tidshopp, än slank hon hit - det är som att titta på ett epileptiskt anfall inifrån, allt kompat av fler mobilringsignaler än en lunchrast på högstadiet.
Här har Winterbottom haft alla ingredienser till en modern klassiker, men likt en kock som försöker kompensera sin oförmåga med överentusiasm rör han bara samman alltihop till en gråbrun, meningslös gulasch.
Jag vet att poängen med metoden är att skänka dokumentär känsla, men hej, vem försöker du lura, det är Angelina Jolie som går omkring där, jag tror publiken är medveten om att de inte betalt en hundring för att kolla in en dokumentär om det neoislamistiska Pakistan.
Erik Helmerson/TT Spektra
Annons

Mer läsning

Annons