Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar nog säga att detta är årets spel

/

När Team Bondi och Rockstar Games gör gemensam sak för att ta noir-filmen in i spelens värld är hypemätaren ställd på tio.

Det beror inte bara på att det här är detektivversionen av ”Grand Theft Auto”.

Utvecklarna har spelat in skådespelares rörelser med över trettio videokameror för att blåsa liv i karakärerna – och det fungerar verkligen.

Annons

Team Bonis ”L.A. Noire” är ett spel som omgivits av en närmast omänsklig hype. Oavsett om det handlar om de ambitiösa skådespelarinsatserna, som digitaliserats med 32 kameror, eller om finansanalytiker som torkat svetten ur pannan på grund av utvecklarnas förseningar så skvallrar alla detaljer om att det handlar om något alldeles extra.

Inspirationen kommer från James Ellroys romaner och kriminalfilmer från den gyllene Hollywooderan där sammanbitna poliser och privatdetektiver gräver i mordhistorier präglade av svärta, ond bråd död och galanta och giftiga damer.

Storyn kretsar kring krigsveteranen Cole Phelps som startar längst ner på karriärstegen i Los Angeles poliskår och jobbar sig upp.

Phelps är en reko polis i en kår som är på väg att ätas upp inifrån av korruption och maktmissbruk.

Till en början stiger han snabbt i rang, på grund av sina högt ställda ambitioner, men när han når toppen börjar det blåsa allt kyligare vindar, bland polisstabens högdjur som knappast drar sig för att ta mutor eller begå regelrätta mord.


Dekadent LA

Och Team Bondi lyckas verkligen blåsa liv i det dekadenta Los Angeles anno 1947. Skådespelarnas rörelser har scannats in av 32 kameror, vilket ger väldigt levande karaktärer. Lägg till den minutiöst utmejslade staden och du har en värld att förlora dig i.

Huvudpersonen Aaron Stanton (känd från succéserien ”Mad Men”) gör ett fantastiskt skådespelarjobb, tillsammans med resten av den briljanta ensemblen. Och i regissören Brendan McNamaras händer suddas gränserna mellan spel och film ut på ett häpnadsväckande sätt.

Upplägget handlar till stora delar om tidsödande förundersökningar och förhör med misstänkta och vittnen. Och i det sistnämnda momentet ligger spelets stora behållning.

På grund av de naturtrogna karaktärerna skapas ett psykologiskt spel där det gäller att lista ut om den misstänkte talar sanning eller inte.

Till din hjälp har du intuitionspoäng, som kan hjälpa dig i trängda situationer. Det fungerar ungefär som livlinorna i tv-showen ”Vem vill bli miljonär”.

Utredningsarbetet på mordplatserna går ut på att läsa mordplatsen, undersöka offren och leta efter dolda ledtrådar som fotfolket missat.

Det här momentet kan säkert uppfattas som trist om du frågar en actionfantast, men jag älskar att luskamma mordscener och ha korrespondens med rättsteknikern på plats.


Skottlossningar

Och apropå actionfantaster, det bjuds naturligtvis också på massor av spännande scener, från skottlossningar till biljakter till knytnävsslagsmål.

Naturligtvis känns actionscenerna igen från ”Grand theft auto”-serien och det mesta fungerar lika klockrent som ett väloljat skjutjärn.

Det finns dock några undantag. Dit hör till exempel de scener då du jagar en flyende brottsling över hustak och genom gränder. Här känns kontrollerna alldeles för självspelande och du kan snart mönstret för hur jakterna förlöper.

”L.A. Noire” känns inte lika fritt som ”GTA”-spelen, utan följer en röd tråd genom spelets olika kapitel. Men som plåster på såren för alla frihetsälskare finns det mängder av sidouppdrag som du kan rycka ut på om du känner för det.

Har då spelet några brister?

Ja, faktiskt. Att köra bil mellan de olika uppdragen blir ganska tjatigt. Å andra sidan kan du låta din partner köra om du vill slippa orientera dig i jättestaden Los Angeles. Tjuv och polis-jakterna är inte heller riktigt genomarbetade och sen finns det små skönhetsfläckar här och där.


Känsla för detaljer

Men så var fallet också i ”GTA”-spelen, i seriens linda. Och precis som i det fallet så är det helheten och fingertoppskänslan för detaljer som gör mästerverket.

”L.A. Noire” börjar långsamt och spelet ”håller dig i handen” för ofta under inledningen, men i takt med att fallen blir allt mer invecklade sugs du in i ett spel som är lika fascinerande som originellt.

De underbara miljöerna, skådespelarinsatserna och den rika variationen gör det här till ett måste för alla som älskar hårdkokta deckare. Det tävlar också med mästerverket ”Heavy Rain” om att bryta ner barriärerna mellan film och tv-spel.

Jag tror faktiskt jag vågar säga att årets spel är här, redan nu.

Annons
Annons
Annons