Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt nutidsdrama med obehagliga sanningar

När mörkret faller

Annons
Efter tre actionladdade kapitel om snuten Johan Falk har regissören Anders Nilsson bestämt sig för att komplicera tillvaron genom att göra något viktigare. Med oväntat gott resultat får man väl säga. När mörkret faller är en våldsam redogörelse av tillståndet i den svenska välfärdsstaten, som både säger obehagliga sanningar och inte bangar för att vara politiskt inkorrekt.
Nina är den hårt hållna tonårsflickan som blir utsatt för hedersbrott, Carina den framgångsrika journalisten med en misshandlande make och Aram, nattklubbsägaren med gangsterproblem. Filmen skildrar kulmen på våldsamheterna, och visar upp det deprimerande händelseförloppet i kölvattnet på övergreppen. Inte minst visar man upp samhällets oförmåga och i viss mån ovilja att skydda de offer som försöker ta sig ur sin desperata situation.
Dessvärre drar övertydligheterna och ett överdrivet pedagogisk drag tidvis ner kvaliteten. Vid dessa tillfällen känns det som att Nilsson är så mån om att få ut sina budkap att han underskattar publiken. Helt i onödan, skulle jag vilja påstå. För resten av filmen är så pass stark att det inte bör undgå någon vad han vill säga.

Mer läsning

Annons