Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synthsvall bjuds på lördagsgodis

/
  • SUBKULTUR. Bengt Rahm som har skrivit boken
  • EFTERFEST. Henrik Selin arrangerar den officiella Depeche Mode-festen i Sundsvall.

Punksvall blir Synthsvall för en dag.

I morgon föreläser nämligen författaren Bengt Rahm om den svenska synthscenen på Kulturmagasinet i Sundsvall – följt av en officiell Depeche Mode-fest på "En trappa ner".

– Har man dragit ihop så många synthare till en föreläsning så kan man lika gärna göra något mer efteråt, säger arrangören Henrik Selin.

Annons

Synthen fick sitt fäste i Sverige i slutet av 70-talet. Under 80-talet hörde det inte till ovanligheterna att hårdrockare och synthare rök ihop i vilda gatuslagsmål. Men i grund och botten så handlade synthen om ett självvalt utanförskap och en medveten provokation – och mode.

Lustans Lakejer blev till exempel landets mest provokativa band när de i en intervju en gång antydde att kläderna var viktigare än musiken.

Just här i Sundsvall så föll det sig naturligt att syntharna ofta rörde sig tillsammans med punkarna – med band som till exempel Einstürzende Neubauten som gemensam nämnare.

– Efter föreläsningen om boken "Blod, eld och död", som handlade om den svenska dödsmetallscenen och som blev mycket lyckad, så kan man säga att jag har fått en ny nisch, säger Håkan Nordman vid Kultur & Fritid som arrangerar föreläsningen tillsammans med Sundsvalls synthpicknick och Sensus.

I morgon, lördag, kommer författaren till "Den svenska synthen" till Sundsvall. Då utlovas en audiovisuell resa genom 30 år av musik, mode och gemenskap.

– Det blir givetvis mycket exklusiva bilder och musik, säger Bengt Rahm.

• Har du någon personlig favorit?

– En grupp som betytt väldigt mycket för mig personligen är bandet "Twice a man". Framförallt deras tidiga plattor.

• I boken nämner du inte Sundsvall. Vad beror det på?

– Jag har koll på scenen och banden i Sundsvall men nu blev det i huvudsak de största städerna jag höll mig till. Jag kommer själv från Kalmar och där fanns det också en stor synthscen vilket jag inte heller nämner i boken.

• Varför ska Sundsvallsborna komma och lyssna i morgon?

– För att ta del av en subkultur med rötterna ute i landet och se vilket engagemang som fanns – och som fortfarande finns. Att ta del av ett stycke svensk musikhistoria helt enkelt.

Ett annat välkänt band startade sin karriär under namnet "The French Look" och kom senare till att byta namn till "Depeche Mode". Efter föreläsningen premiärspelas deras kommande platta "Delta machine" på en officiell releasefest på Deliceranos "En trappa ner" senare på kvällen.

– Det blir Depeche Mode-quiz och lite andra överraskningar. Till vinsterna hör bland annat biljetter till konserten på Peace & Love i sommar och nya skivan, säger Henrik Selin vid Sundsvalls synthpicknick som arrangerar båda evenemangen.

Annons

Mer läsning

Annons