Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hård passning mot sidlinjen

/

Annons

Det var väl inget genidrag att låta Petra Marklund inleda sin allsångskarriär med att försöka få människor att sjunga med i verser skrivna av Jocke Berg. Eller i refrängerna för den delen. Händerna mot himlen må ha varit en hyfsad hit för Marklund och de flesta på plats kände igen låten, men blott hängivna Kent-fans förmår frasera Bergs ord i någorlunda harmoni med hans melodier.

Att få mikrofonen under näsan i det läget är som att försöka göra något av en hård passning ut mot sidlinjen, ensam med tre motståndare i ryggen. Lycka till, liksom. Fråga Robert Bronett! Men kanske hade Bronett bara lite svårt med textens budskap när han satt på Skansen tillsammans med fru och barn och försökte sjunga: "Vi ska bli fulla, livet är meningslöst."

På gatan här utanför tycks meningen med livet vara just att bli full. Bli full, åka bil och skrika. En bil passerar gång på gång med samma låt vrålandes ur högtalarna – Heaven's on fire med Kiss. Ur en annan hänger människor i klasar och utstöter ett ordlöst oväsen. De låter som Glenn Strömberg inför en målchans. Innehållet lika potent som en analys signerad det svenska herrlandslagets förbundskapten och SVT:s gästexpert Erik Hamrén.

Malin Ullgren skrev i veckan det bästa jag hittills har läst om Hamrén och andra i offentligheten som pratar mycket men säger ingenting:

"Erik Hamrén tycks ha en sorts nollvision för innehåll och specificering i det han säger. På det viset är han lik Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och sjukvårdspolitisk talesperson för Moderaterna."

Läs Ullgrens krönika i Dagens Nyheter (Erik Hamrén och Filippa Reinfeldt svarar på vår efterfrågan på innehållslöshet, 27 juni) och håll resonemanget i huvudet inför höstens valrörelse.

Fotbollsnonsens, politikerpastejer och fyllevrål. Kan vi vara överens om att det kyliga vädret är vårt minsta problem, denna den substanslösa sommaren 2014? Det blir liksom ingenting av någonting. Som att sjunga allsång till låtar som ingen kan. Som en hopplös passning mot sidlinjen.

I kväll håller jag en tumme för Mexiko och en för Costa Rica.

Annons

Mer läsning

Annons