Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi är bättre än någonsin”

/
  • Tillbaka på allvar. Punklegendarerna i Sator stod inför ett vägskäl i fjol. ”Vi valde mellan att kasta in handduken eller att satsa igen”, säger sångaren Kent Norberg (till vänster). I morgon kväll spelar det pånyttfödda bandet på Club Deströyer på Aveny. Foto: PRESSBILD

Efter att ha uppträtt sporadiskt under 00-talet ska rockveteranerna i Sator återerövra förlorade marknadsandelar.

– Vi hade ett snack förra året där vi valde mellan att kasta in handduken eller fortsätta, säger Kent Norberg.

Bandet valde det senare och i morgon spelar de på Club Deströyer på Aveny.

Annons

När Dagbladet ringer upp Kent Norberg, sångare och gitarrist i Sator, inför morgondagens spelning på Club Deströyer har rocklegendaren från Borlänge fullt upp.

– Vi tar intervjun nu. Det finns egentligen ingen bra tid i dag. Jag håller på att spela in en egen låt till en tysk samlingsskiva, samtidigt som inslagen från vardagslivet hopar sig. Du vet, föräldramöten och sånt, säger Kent Norberg och skrattar.

 

Olika musikprojekt

Och det är kanske en del i förklaringen till att Sator har varit relativt osynliga på den svenska rockscenen under 00-talet.

– Vi har totalt elva ungar i bandet. Vissa av oss har vanliga jobb numera och dessutom är vi inblandade i en mängd olika musikprojekt. Lyckas man sy ihop ett rep nuförtiden så är det nästan så man borde belönas med Nobels fredspris, säger Kent Norberg.

I fjol träffades medlemmarna för att ta ett beslut om Sators framtid.

– Vi valde mellan att kasta in handduken eller satsa igen. Vi har i och för sig hållit igång bandet hela tiden, men vissa år har det bara varit, typ, tre spelningar.

– Vi kom fram till att det här är det enda vi kan och att det var dags att ta tillbaka våra marknadsandelar, säger Kent Norberg.

 

”Rötterna”

Kent Norberg tror att tidpunkten är rätt för Sator att kliva fram i rampljuset igen.

– Nu är det många av de yngre rockbanden som lägger av eller tar paus, som The Hellacopters och Backyard Babies. Jag tror att många av de yngre rockfansen ser att vi är rötterna till många av de senare årens stora svenska rockband, säger han.

– Vi var precis ute och turnerade med Backyard Babies och de berättade, till exempel, att de spelade två Sator-covers på sin första spelning.

 

Nytt album

Om logistiken tillåter det kommer Sator att släppa ett nytt album i höst.

– Vi har ungefär hälften av låtarna klara. Vi försöker träffas hela bandet, sen skriver jag och Chips (Kiesbye) på var sitt håll också. Om allt går som det ska så släpper vi plattan i höst, säger Kent Norberg.

• Och hur kommer den att låta?

– Jag tror att Sator är lite som AC/DC eller The Ramones, fast inte lika nischat. Vi gjorde en platta i slutet av 1990-talet där vi försökte göra något nytt, men det gick ju åt skogen, säger Kent Norberg och skrattar.

– Jag tror definitivt att Sators kärna går att känna igen i det nya materialet, fortsätter han.

• Har ni känt någon nytändning sedan ni beslutade er för att satsa på bandet igen?

– Absolut, det är på många sätt roligare nu. Tidigare så kände man en stor press, både från sig själv och skivbolaget. Man vigde sitt liv åt bandet, men när man fick barn så fick man perspektiv på livet.

– Allt är mycket coolare nu. Och vi är väldigt bra polare. Vi skrattar väldigt mycket tillsammans och så är vi bättre än någonsin som band.

• Det är alltså inga problem att hålla ihop bandet, trots att det är snart 25 år sedan ni började spela ihop?

– Faktum är att det är, typ, 30 år sedan Micke (Sohlén) och Chips startade sitt första band ihop. Det är nästan hemskt. Tänk att det finns 30-åringar i publiken som föddes samma år, säger Kent Norberg och skrattar.

• Till sist: vad kan Sundsvallspubliken vänta sig av Sator anno 2010?

– En schysst och helspäckad rock ’n’ roll-show. Och det blir så klart inte bara nya låtar, utan en hel del äldre hits.

• Ni har ju för vana att spela en del gamla covers också, hur blir det med den varan?

– Det är mycket möjligt, men jag tänker inte avslöja vad det blir, säger Kent Norberg hemlighetsfullt.

Annons
Annons
Annons