Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfrälse

Annons

Finansminister Anders Borg (M) är inte mycket till politiker i meningen att han får saker gjorda. Han gör så lite som möjligt och kommenterar sen världen utifrån sin synvinkel. Fast han är bra på att formulera sig. När han utnämner bankdirektörerna till vår tids nya frälse, ett bankfrälse, så har han därtill rätt. Nordea meddelade i går att VD:n Christian Clausen får löneförhöjning till 10,5 miljoner kronor. Något som enligt banken inte gör honom löneledande.

Till sånt vill jag säga att de får ge mig rejäl rabatt på räntan för att jag ska välja just den banken. Nyadel av den här typen vill jag inte gynna. Självklart är det rätt att diskutera de väldiga marginalerna och de väldiga bankvinsterna. Synd bara att Borg som har makten att agera, inte gör det.

Vad gäller bensinpriset är jag lite kluven. På ett personligt plan gillar jag verkligen att bensin- och dieselpriserna går upp. Jag kör nämligen en etanolbil som har den dåliga egenskapen att den är väldigt törstig. Saab var bra på mycket men energibesparing var inte deras grej, även om de med mycket tur och nya ägare kanske kan bli det.

Prisskillnaden till etanolens fördel är nu sådan att man inte behöver vara idealist för att uppskatta etanolen. Och det är faktiskt bra för miljön att bensinpriset är högt. Det bästa är om oljepriset är lågt, för då kan inte dyra och dåliga oljeförekomster exploateras. Samtidigt behöver vi ett högt pris för att inte stimulera konsumtionen. Därmed har höga bensinskatter ett mervärde för miljön. Fast det finns gränser. I ett glesbygt norr behöver många bilen för att alternativ saknas. Ännu syns dock inget bensinuppror. De verkar vara lobbyiststyrda i tid till när sossarna regerar.

Annons
Annons
Annons