Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt fall av svininfluensa i Sverige

En ung man från Stockholmstrakten blev den andra svensken som drabbats av svininfluensan H1N1 efter en USA-resa.
Därmed har två svenskar och totalt fem personer i Norden smittats.

Annons

Det andra fallet av svininfluensa konstaterades i Sverige på söndagen. Den smittade är en man född 1984 som fick feber när han kom hem efter en New York-resa. Mannen, som bor i Stockholms län, blev sjuk i onsdags kväll.

– Han mår bra och har lite lätt hosta kvar. Men han har inte haft feber sedan i fredags, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting till TT.

I och med att han inte längre har feber smittar han inte heller. Ingen i mannens närhet har blivit sjuk, men en person har fått förebyggande behandling.

– Det är Tamiflu som man ger, en tablett om dagen under tio dagar, säger Örtqvist.

Det finns enligt honom inga tecken på spridning i Stockholm och Sverige. Därför ser man på länets smittskyddsenhet heller ingen anledning att ändra på riktlinjerna angående den nya influensan.

– Vi försöker hitta fallen snabbt och begränsa spridningen. Det måste man väl säga att hittills så har det gått bra, men vi vet fortfarande inte om det dyker upp fler fall.

Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutets (SMI) laboratorium, berättar att patienten bar på en liten virusmängd. Det innebär att SMI odlar upp en högre koncentration virus för kunna analysera smittan mer ingående. Att det verkligen rör sig om svininfluensan står helt klart.

TT: Har ni några beräkningar på hur många fler fall det kan finnas i Sverige?

– Nej, det vet man inte. Vi uppmanar hemresenärer från USA och Mexiko att söka vård när de har influensaliknande symptom, säger Brytting.

Totalt har SMI analyserat 336 prov. I onsdags fick Sverige det första fallet konstaterat – en kvinna från Stockholmstrakten som hade rest i USA – sedan provsvaren dragit ut på tiden.

Fortfarande pågår provtagning på SMI men Åke Örtqvist uppger att det just nu inte är rätt tid för spridning av influensa.

– Det brukar sällan vara under den här tiden på året så vi håller tummarna.

Under lördagen bekräftades även två fall av H1N1-influensan i Norge. Inräknat det nya fallet i Sverige har Norden totalt haft fem smittade personer.

Annons

Mer läsning

Annons