Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Också naturliga parfymer ger allergi

Det naturliga är mer harmlöst än det konstgjorda, är en vanlig föreställning. Men ofta stämmer den inte. Naturliga parfymämnen kan till exempel vara lika allergiframkallande som syntetiska.

Forskaren Lina Hagvall vid institutionen för kemi, Göteborgs universitet, har i sin avhandling studerat väldoftare som naturlig lavendelolja och geraniol, som finns i rosenolja. Hon ville ta reda på om ämnena har egenskaper som kan framkalla allergiska reaktioner.

Många människor får allergiska hudreaktioner av parfymer. Ämnen i parfymen har då reagerat med syret i luften, så kallad autooxidation, eller med enzymer i huden och bildat nya ämnen som ger upphov till kliande, ömmande eksem. Företag som tillverkar naturliga parfymer, så kallade eteriska oljor, framhåller ibland att oljornas naturliga antioxidanter skyddar mot de kemiska reaktionerna och gör dem säkrare och hållbarare än parfymer som framställs på syntetisk väg. Hagvalls studier visar att detta inte stämmer: lavendelolja autooxiderar.

Geraniol visade sig vara bara svagt allergiframkallande, men ämnet aktiveras lätt till en närbesläktad molekyl som kan ge kraftigare reaktioner.

En av Hagvalls slutsatser är att fler studier behövs för att kunskapen om fenomenet ska öka, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons