Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägna den globala orättvisan en tanke i valet

Här hemma är det valrörelse. Våra politiker pratar vårdnadsbidrag och fastighetsskatt. De vill ha burkaförbud och butlertjänster. Få pratar om världen där utanför, skriver representanter från olika kyrkliga samfund.

Annons

Haija är 10 år. Hon bor i Gaza med sin mamma, pappa och två syskon. När glassplitter flög genom lägenheten under Gazakriget satt hon ihopkrupen med sina syskon i ett hörn. Hon sov inte mycket men hon överlevde. Under vårt besök sträcker Haija fram en liten stickad leksakskatt. Hon undrar om den kan få följa med till Sverige. Långsamt blir det tydligt: vad gör ett barn när vuxna har byggt omöjliga gränser för barnets drömmar? Barn hittar en lösning. Kan inte Haija själv resa till Sverige så kan ju hennes lilla katt göra det. Leken hon inte kan delta i kan hennes leksakskatt få leka med barn i Sverige.

Byborna i den bolivianska byn Khapi gläds åt att de nu kan odla persikor. Å andra sidan har värmen gjort att angreppen av skadedjur förstört grödorna. Lucia i byn Khapi i Bolivia tar upp en potatis och visar. Hela knölen är angripen mögel och larver. Så var det inte tidigare. Förut hade hon potatis hela året. Nu måste hon köpa ris och makaroner. Liksom de andra i byn är Lucia helt beroende av vatten från bergets glaciär för att kunna odla. Men den globala uppvärmningen, orsakad av oss i de rika länderna, gör att tropiska glaciärer börjat smälta bort.

Första gången Maria Fernandez födde barn kostade förlossningen mer än en månadslön. Nu håller hon sin fyra dagar gamla baby i famnen och berättar att förlossningen den här gången var gratis. Tidigare fick kvinnorna i Paraguays huvudstad Asunción själva betala för bedövning, handskar, ja allt som behövs för ett kejsarsnitt. Organisationen Serpaj har genom påverkansarbete lyckats förändra Paraguays statsbudget och idag går mer pengar till sjukvård och skola än till militären. Färre kvinnor behöver oroa sig för att föda.

Här hemma är det valrörelse. Våra politiker pratar vårdnadsbidrag och fastighetsskatt. De vill ha burkaförbud och butlertjänster. Få pratar om världen där utanför. Världen där Haija, Lucia och Maria bor, men som också är vår. En värld som står inför enorma globala utmaningar, ifråga om klimatet, rättvisa och fattigdomsbekämpning. Vi måste ta vårt ansvar och göra vår del. Annars kan vi inte med trovärdighet prata om mänskliga rättigheter och allas lika värde. 

Vi vill därför utmana Sveriges politiker: ägna en dag av årets valrörelse åt Haija, Lucia och Maria. De lever nämligen med problem som de själva inte har varit med om att skapa. Vi glömmer så lätt att det ofta är vår klimatskuld, våra orättvisa handelsregler, våra säkerhetspolitiska intressen som de i dag betalar priset för. Bistånd är viktigt, men bistånd är inte allt. Globala spelregler som reglerar världsekonomin och politiskt beslutsfattande gynnar ofta redan rika länder, men missgynnar de fattiga.

Karin Wiborn

Svenska Baptistsamfundet

Göran Zettergren

Svenska Missionskyrkan

Anders Blåberg

Evangeliska Frikyrkan

Bimbi Ollberg

Metodistkyrkan i Sverige

Anders Bengtsson

Svenska Alliansmissionen

Bo Forsberg

Diakonia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons