Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsarbetare har inga svältlöner

Annons

Svar på Byggnads debattartikel 16/3 med rubriken "Börja med schysta löner – för alla".

Sveriges Byggindustrier har gått in i varje avtalsrörelse med förhoppning om att tillsammans med facken nå lösningar som långsiktigt gynnar byggbranschen. Förra årets byggstrejk som kostade våra medlemsföretag 1 miljard kronor och hotade både jobb och välfärd är en situation vi hoppas slippa uppleva igen. Den typen av stridsåtgärder missgynnar de företag som väljer att teckna kollektivavtal och det gynnar definitivt inte Byggnads egna medlemmar som är anställda på dessa företag. Med det sagt är vi därför glada över att Byggnads släppt stridsyxan i årets avtalsförhandling och väljer förhandling istället för konflikt.

Läs även: Vi byggbolag och facken måste samarbeta för att trygga bostäder och jobb

Man får inte glömma bort att vi som suttit runt förhandlingsbordet under årens gång, steg för steg har vi filat fram ett kollektivavtal som ger medarbetarna i byggbolag en avtalspension, försäkringar, ett trygghetssystem vid arbetsskador eller vid omställning, ordnings- och skyddsregler, tillgång till arbetskläder, permissionsregler, rese- och traktamentsregler, företagshälsovård samt reglerade och tydliga ersättningsnivåer.

En byggnadsarbetare tjänar i dag över 35 000 kronor i snitt efter avslutad gymnasial utbildning. Det är knappast svältlöner. Vi tar ansvar för de byggföretag som väljer att teckna kollektivavtal hos oss samtidigt som vi ser det som vår största gemensamma utmaning att en mycket stor andel av byggbolagen och de 40 procent av byggnadsarbetarna som inte omfattas av kollektivavtalen tecknar ett sådant.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Naturligtvis vill vi att byggnadsarbetare ska ha löner de kan leva på. Men det är samtidigt viktigt att poängtera att vi under årens lopp inte har haft en enda central eller lokal förhandling mig veterligen där Byggnads konkret presenterat bevis för att så kallade svältlöner betalas ut av våra medlemsföretag. Vi har hört både facken och politiker hävda detta men när vi går igenom alla våra förhandlingar så finns inte ett enda sådant exempel. Vi har dessutom gemensamt kommit överens om vilka villkor som ska gälla för byggnadsarbetare som kommer till Sverige.

Det känns betryggande att vi kommit till samma insikt; att vi för byggbranschens gemensamma bästa har mer att vinna på att försöka vinna över de som inte insett kollektivavtalets fördelar än att försöka göra kortsiktiga individuella vinster på varandras bekostnad.

Berndt Jonsson

Regionchef Sveriges Byggindustrier Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons