Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Dags att gräva ner stridsyxorna

Debatt

Den senaste tiden har i media kännetecknats av en sprakande brasa av ursinne och vrede över den utveckling som förändringsarbetet inom sjukvården har tagit. Utslaget på varje medborgare i länet kostade sjukvården oss i Västernorrland 20544 kronor per invånare 2008. Den kostnaden var nästan 3000 kronor högre än fallet var i Östergötland eller Halland, de två län som klarar sjukvården kostnadsmässigt bäst i landet samtidigt som man håller en hög kvalitet och tillgänglighet i vården.

Är det då befogat eller inte att titta över vårdstruktur och kostnader? Tydligen tyckte vi det i landstingsfullmäktige när beslutet om en översyn togs sommaren 2008. Nu har ord blivit verkstad, och mycket har gått fel den senaste tiden. Ett politiskt system liksom en ansvarstagande tjänstemannakår inom landstingets olika områden borde nu ta sitt förnuft tillfånga. Det innebär att överge konfrontation och konflikt, och acceptera tanken att vi måste sätta patienternas väl i första rummet. Det innebär också att möten måste ersätta plakat och demonstrationer.

Alternativet är att göra gisslan av de som mest behöver vårdens insatser, och det är inte värdigt ett vuxet demokratiskt system, och dess företrädare. Till hösten kommer ett val, då kan var och en göra sina preferenser.

Fram till dess borde de politiska partierna fundera en del över sin egen trovärdighet, liksom hur man bäst bygger en sjukvård, med målen att patientens väl i landstinget i sin helhet skall vara målet, samtidigt som kostnaderna hålls på en rimlig nivå.

Med andra ord, återgå till förhandlingsbordet.

Jarl Strömbäck

Landstingsledamot

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons