Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare ska inte behöva överge sina rötter

Annons

Replik till Joao Pinheiros och Johnny Skalins båda inlägg

Den 28 augusti startade Joao Pinheiro (S) en debatt mot Johnny Skalin (SD) på Sundsvalls Tidnings debattsida. Det som har fångat min uppmärksamhet i denna diskussion är främst frågan om vem som är svensk och svenskhet. Pinheiro anser sig behöva veta om Sverigedemokraterna betraktar honom som svensk och Skalin frågar om Pinheiro vill betraktas som svensk eller invandrare. För mig som betraktare och liberal blir det hela en liten cirkus som känns väldigt märklig.

Sverige har en lång tradition av att välkomna nya människor till samhället. Bortsett från att vi har sett några fåtal orimliga beslut från myndigheterna har Sverige med internationella mått en generös invandrings- och flyktingpolitik. Detta ska vi bevara och utveckla. För oss i Liberala Ungdomsförbundet är målet fri invandring.

Detta har också kommit oss till fördel. Vid mötet mellan olika kulturer har vi lärt oss otroligt mycket, och vi har inte minst ”adopterat” väldigt mycket från andra kulturer. Svenskhet är föränderligt och har alltid varit det. Vi har tagit in impulser och påverkan utifrån landet i flera århundraden samtidigt som vi har påverkat nyanlända och deras kulturer. Därför är det beklagligt att Sverigedemokraterna aktivt motarbetar det mångkulturella samhälle som vi alltid har haft i Sverige. Framgångsrika länder som USA, Kanada och Nya Zeeland är byggda på invandrarkulturer som skapar öppna definitioner av samhörighet.

Att det mångkulturella samhället innebär ett antal utmaningar är onekligen sant. Detta uppmärksammar Johnny Skalin den 3 september när han väljer att prata om att kommunen bör utreda ”fenomenet” hederskultur och de brott som detta medför. Skalin menar att kommunen bör genomföra ”lämpliga åtgärder” för att komma till rätta med den hederskultur som vi ser uppmärksammas allt mer. Min fråga till Skalin blir lite förenklat; vad är lämpliga åtgärder? Rättsäkerheten ska omfatta alla, oavsett kultur, och är det inte betydligt fler kvinnor som drabbas av våld även i helsvenska familjer? Detta förminskar inte problemet, men det bör sättas i en bredare kontext. Våld mot kvinnor är inget invandrarfenomen. Lösningen på till exempel hederskulturen ligger knappast i var man kommit ifrån. En taskig syn på kvinnor finns inom de flesta kulturer och alla är lika beklagliga.

Liberala Ungdomsförbundet och Folkpartiet står upp för klassiska liberala värderingar om frihet för individen. Vi är också en av de största motståndarna till den politik som Sverigedemokraterna representerar. Sverige behöver inte en politik som fortsätter att förstärka känslan av ”vi och dem”. Med mer öppenhet, mindre fördomar och ett ärligt förhållningssätt till problem som våld mot kvinnor har vi en chans att lösa problemen. Sverige har styrkan i att vara ett mångkulturellt samhälle - det ska vi bevara och utveckla.

Tobias Schelin (fp)

Distriktsordförande

Liberala Ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons