Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP håller fast vid den gröna kursen

/

Annons

Äntligen blir Sundsvalls kommuns fjärrvärmekunder oberoende oljan. Snart kan ni nöjt konstatera att ni inte längre värmer era bostäder med en droppe olja. Det blir både billigare för kommunen och bättre för klimatet och miljön, samtidigt som vi tar ett stort steg mot det hållbara Sundsvall. I Miljöpartiet känner vi oss stolta över att vår politik håller även under ekonomiskt svåra förutsättningar. När det begav sig i november 2011 var dock den politiskt populistiska debatten i fullmäktige hög och motståndet mot denna gröna politik starkt. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Ingrid Möller, med stöd av Sverigedemokraterna, som ville investera i en helt ny biobränslepanna i Korsta kritiserade Miljöpartiets linje hårt. I media figurerade symboliska ödesbilder av ett miljöparti i utförsbacke, tvingat att i det nya samarbetet med Allianspartierna överge sin ideologi.

Hade oppositionen då fått som de velat hade investeringen i Korsta blivit betydligt dyrare än den nu blev. Det ligger i hållbarhetsbegreppet att även använda ekonomiska resurser på rätt sätt, menar vi i Miljöpartiet. Det var därför vi, tillsammans med våra samarbetspartier i Koalitionen, i november 2011 återremitterade ett ärende om investering av en helt ny biobränslepanna i Korsta, kallad K1. Den skulle ha kostat kommunen runt 900 miljoner. Istället sökte vi samarbete med SCA, som även de har intresse att bli av med sina kostnader för dyr olja. I det samarbetet blev kostnaden för kommunen istället runt 105 miljoner, en kostnad som Sundsvalls Energi lättare kan hantera. Vi kan konstatera att hade oppositionen då fått som de ville, så hade vi idag suttit kvar i oljeberoendet i fjärrvärmesystemet då vi idag inte haft ekonomi att genomföra en investering på 900 miljoner.

I och med att ärendet blev återremitterat fick kommunen tid till utredning kring ett utvidgat energikombinatsamarbete med SCA. Den utredningen har lett till bästa tänkbara resultat för kommunen ur klimat- och miljöperspektiv, men även ekonomiskt i dessa tuffa tider.

På kommunfullmäktige i februari i år kom så detta återremitterade ärende om K1-pannan upp på bordet igen. Nu stod alla partier bakom beslutet om att inte bygga en ny panna, så ärendet lades ner. Det hedrar oppositionen att de kan ändra åsikt.

Snart blir det invigning i Korsta för det uppgraderade samarbetet med SCA, och vi i Miljöpartiet sträcker förstås på oss.

Sverker Ottosson

Maria Algotsson

Språkrör Miljöpartiet de Gröna Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons