Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för skador i bantad ögonvård

Annons

Situationen för ögonsjukvården är mycket allvarlig. Vi konstaterar krasst att de neddragningar och den organisationsförändring som genomförts vid länssjukhuset i Sundsvall har fått förödande konsekvenser.

Ögonklinikens sköterskebemanning har reducerats med 30 procent och samtliga underskötersketjänster har tagits bort. Sekreterartjänsterna har reducerats och i stället bildades det så kallade skrivcentrum, vars syfte sades vara att effektivisera skrivandet av patientjournaler.

Ögonkliniken inkorporerades med infektions- hud- och lungkliniken (IHLÖ-kliniken) och fick en verksamhetschef. I höst har dock ögonkliniken brutits ut och blivit en egen klinik med tillförordnad verksamhetschef.

Ögonsjukvården befinner sig i fritt fall; läkarflykten ger syn för sägen. Läkarna ska inte behöva arbeta med annat än det renodlade patientarbetet. I dagsläget finns det 5,5 ögonspecialisttjänster samt en ST-läkare vid ögonkliniken, men efter årsskiftet finns förmodligen endast 3,5 specialister i tjänst, en av dessa tjänstgör i Härnösand.

Kliniken är alltså beroende av stafettläkare. Regionsvårdskostnaderna har ökat oerhört. De läkare som trots allt arbetar kvar har en omöjlig arbetssituation och räcker inte till för att tillgodose de olika patienternas behov. För att i någon mån klara ögonsjukvården för Sundsvall- Härnösands befolkning finns det budgeterat för tio specialistläkare och fyra ST-läkare. I dag flyr ST-läkarna eftersom den handledning de behöver inte har kunnat erhållas på ett tillfredställande vis då situationen är så kaotisk.

De uppsagda undersköterskornas arbete utförs nu av de kvarvarande ögonsköterskorna, vilket betyder att dessa ögonsköterskors mottagningsverksamhet (tryck- och synfältskontroller, ögonbottenundersökning etcetera) inte kan bedrivas som tidigare.

Personalminskningarna leder ofelbart till längre väntetider, vilka i en del fall leder till patientskador. Människor får bestående synnedsättningar på grund av den långa väntetiden.

Läget för ögonsjukvården är allvarligt. Det är inte acceptabelt att låta människor drabbas av obotliga ögonskador på grund av att de fått vänta för länge på att en undersökning.

Det är även olyckligt att använda så många stafettläkare. Dels uppstår inte önskvärd kontakt mellan läkare och patient, dels skjuter kostnaderna för dessa läkare i höjden. Stafettläkare är en mycket kontraproduktiv åtgärd om man vill spara.

Däremot är det inte kontraproduktivt att ta till sig de nödrop som nu framförs av såväl läkare som patienter. Det första som måste åtgärdas är sköterskebristen. Det andra steget är att inse att läkarsekreterarna är viktiga; deras arbete ser till att läkarna kan syssla med vad de ska, utan att behöva uppvisa sina talanger i journalförfattandets ädla konst.

Ordet budgetdisciplin är på modet – det är rent av upphöjt till dogm. Vad som blir konsekvensen av denna stränga budgetdisciplin är inte lika viktigt. Vi hävdar människovärdet som det viktigaste, att den som behöver ska kunna få den vård man är i behov av, att man inte ska tvingas oroa sig för om man ska få den hjälp och den vägledning man som patient behöver.

Med detta vill vi, å det skarpaste, uppmana Landstinget Västernorrlands politikerstab att ta tag i problematiken med ögonsjukvården innan det kostar än mer lidande, än mer ohållbar personalsituation och än mer pengar.

Synskadades Riksförbund (SRF) Medelpad och Ångermanland

Synskadades riksförbund (SRF) Härnösand, Sundsvall, Ånge och Örnsköldsvik

Per-Erik Wålinder

Pensionerad chef på ögonkliniken

Marlene Lindberg

Ögonläkare, pensionär

Glaukomföreningen Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons