Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA bör satsa på modernt industriellt byggande i trä

/
  • Trähusen i Inre hamnen i Sundsvall började byggas 2004. Sedan dess har mycket hänt. I dag byggs nästa 15 procent av höghus och stora offentliga byggnader i trä.

Annons

Marknaden för skogliga produkter förändras och skogsindustrin söker ständigt nya användningsområden och marknader.

SCA har historiskt varit framsynta i utvecklingen av nya produkter. Därför är nästa steg naturligt. Med rötterna i svenskt skogsbruk, skogs- och träindustri bör företaget, som sina finska konkurrenter; satsa på modernt industriellt byggande i trä.

Behovet av nya bostäder är stort. Inte minst i Sundsvall som pekas ut som en av de kommuner som bygger minst. Varje år påbörjas byggnationen av drygt 20 000 bostäder i Sverige men det behöver byggas mer än det dubbla under minst tio år för att komma tillrätta med bostadsbristen.

Vi ser gärna att fler av de nya bostadshusen byggs i trä då det ger stora klimat- och kostnadsfördelar.

Att Sverige som skogsland, och med en stark tradition av att bygga småhus i trä, inte oftare bygger höga och stora hus i trä kan delvis förklaras av det förbud som fanns fram till 1994 mot att bygga högre än två våningar i trä. När förbudet hävdes fattade Sundsvalls kommunledning ett framtidsinriktat beslut när de bestämde att de nya husen vid Sundsvalls inre hamn skulle byggas i massiv träkonstruktion. Det resulterade i att det för första gången på över hundra år byggdes höghus i trä. Därefter har det skett en stor förändring och i dag byggs nästan 15 procent av höghus och stora offentliga byggnader i trä. Fördelarna med att bygga industriellt i trä är flera. Det vanligaste argumentet är klimatfördelarna. Trä är en förnyelsebar råvara som lagrar koldioxid. Med moderna byggmetoder i trä kan vi uppnå en minimerad klimatpåverkan. Ett annat argument är kostnaden. Industriellt byggande är billigare än traditionellt platsbyggande, inte minst tack vare att färre antal byggfel, en betydligt snabbare byggtid och inflyttning med mindre störningar för grannarna till följd. Ytterligare ett perspektiv är att industriellt byggande kan ske utanför städerna och skapa arbetstillfällen där arbetslösheten är högre för att senare transportera färdiga husdelar till tätorter med stora bostadsproblem .

Sverige har stora möjligheter att bli världsledande när det gäller att bygga stort och högt i trä. Redan i dag finns det många svenska företag som ligger i framkant när det gäller byggande i trä men det behövs fler och framförallt större aktörer för att öka konkurrensen och utveckla metoder. Vi ser att SCA kan vara en lämplig ny aktör.

SCA är en Europas största privata skogsägare och hade en omsättning på 85 miljarder kronor under 2012. SCA har kapacitet och kunskap, och borde ha intresse, för att bli en viktig aktör när det gäller modernt industriellt byggande i trä, i Sverige men också globalt. Förutsättningarna för ökad export är goda.

Företagets finska motsvarighet, Stora Enso, har redan tagit steget och bygger bland annat de omtalade projekten Wood City i Helsingfors och Bridgeport House i London. De ska också under hösten/vintern leverera till Australien.

Varför skulle inte SCA kunna göra samma resa? SCA har råvaran och sågverken. SCA är dessutom tillräckligt stora för att på allvar konkurrera med de traditionella byggföretagen.

En satsning skulle innebära utveckling av byggbranschen, regionen, tillskapandet av nya jobb utanför storstäderna och inte minst ett välbehövligt tillskott av nya moderna och klimatsmarta bostäder.

Vad väntar Jan Johansson, vd och koncernchef i SCA på?

Per-Olof Sjöö, Förbundsordförande GS, GS – Facket för skogs-, Trä- och Grafisk bransch

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons