Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall ska vara det självklara alternativet i Norrland

Sundsvall är på god väg att etablera sig som Norrlands huvudstad. Nu fortsätter koalitionen att jobba verka för ett näringsliv i toppklass, skriver Magnus Sjödin (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Annons

"Jag älskar Sundsvall. Koalitionen älskar Sundsvall". – Med dessa ord inledde jag debatten i fullmäktige i juni där vår mål- och resursplan debatterades. Det är en känsla som jag fortfarande delar med koalitionen och det är nyckeln till allt arbete vi gör i kommunen. Med passion kommer framgång och det är bara att konstatera att Sundsvall är på väg att etablera sig som Norrlands huvudstad på flera olika plan.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har i dagarna gjort en näringslivsranking där 166 kommuner deltagit och företagare har svarat på olika frågor rörande hur de uppfattar sina kontakter med kommunen. Det är glädjande att se att Sundsvall intar plats 78 och därmed ligger bättre till än genomsnittet. Det är dessutom fantastiskt roligt att se att vi ligger på plats 27 på frågan om tillgänglighet och effektivitet inom bygglovsområdet. Det är en fråga vi har drivit hårt och satsat mycket på, eftersom det är en grundpelare i vår politik att det ska vara enkelt att starta och utveckla verksamheter i kommunen.

En av mina – och koalitionens – absolut största hjärtefrågor är näringslivsklimatet och med det följer att det ska vara enkelt att driva och starta företag i Sundsvall. Det är en självklar byggsten för att hela kommunen ska kunna växa och öka antalet inflyttare och besökare. Vårt mål är att leva upp till titeln Norrlands Huvudstad och för att vara värda benämningen så behöver vi klättra på näringslivsrankingen. Kunden står i fokus när vi driver Sundsvall framåt och för att klara av utvecklingen, har vi ett klart individperspektiv för att kunna se samtliga kommuninvånare och deras unika behov.

Vi fortsätter vårt arbete med att verka för ett näringsliv i toppklass och vi ser mycket ljust på framtiden. För att vara mer tillmötesgående och synliga för våra företagare så har vi rekryterat Anita Öberg som vår nya näringslivschef. Hon blir även vd för Sundsvall Business Region som den 1 januari 2012 blir ett helt kommunalt bolag. Anita har ett mycket gott renommé bland Sundsvalls företagare och med henne vid rodret ser vi ännu större möjligheter att ge rätt service, ha rätt attityd gentemot näringslivsidkarna, samt att korta olika handläggningstider.

Det är vår uttalade ambition att klättra från den bottenranking som vi år efter år får i Svenskt näringslivs undersökning. Vi hoppas att SKL:s nya näringslivsranking är en fingervisning om att vi verkligen är på väg åt rätt håll. Glädjande också att SKL:s undersökning vänder sig till företag som verkligen har haft kontakt med kommunen.

Målet är att Sundsvall under vår tid vid makten ska upp i toppskiktet bland Sveriges kommuner när det gäller företagsklimat och bli ett reellt alternativ i konkurrensen med de mest framgångsrika kommunerna i landet. År 2021 ska Sundsvall ha över 100 000 invånare och det är med en sann glädje och ett brinnande engagemang som vi är med på resan dit.

Magnus Sjödin (M),

Kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons