Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning - en bra väg ur krisen

/

Annons

För oss socialdemokrater är det självklart att utbildning är viktig för såväl den enskildes möjlighet till personlig utveckling och möjlighet att få arbete, som för samhällets utveckling och en väg ut ur krisen. I dag står omkring 400 000 svenskar utan jobb. Här i Västernorrlands län saknade över 12 000 personer arbete i september. Arbetslösheten i länets kommuner varierar mellan 9,7 och 12,6 procent. Den borgerliga regeringens politik i Sverige innebär att man rustar ner högre utbildning mitt i en ekonomisk kris med hög arbetslöshet. Det är unikt i Europa. I vår region pressas både Mittuniversitetet och Umeå universitets Campus i Örnsköldsvik av regeringens åtstramningar.

Både ungdomar och vuxna står idag i kö för att börja studera men regeringens nedskärningar gör att universiteten ändå måste krympa sina kurser och program. För att möta regeringens nedskärningar finns olika förslag. Mittuniversitetet utreder att eventuellt koncentrera universitetet till två campusorter. Umeå universitet har beslutat att halvera antalet utbildningsplatser på Campus Örnsköldsvik. Det här innebär att möjlighet till universitetsstudier i vårt län avsevärt försämras och det kommer försämra ungdomars möjlighet till högre studier. Vi Socialdemokrater anser att universiteten skall ges förutsättningar att värna om nätverksidén och att det skall finnas hög kvalitativ utbildning på nuvarande campusorter.

Vi socialdemokrater är djupt kritiska mot regeringen och de borgerliga riksdagsledamöterna från Västernorrland Eva Lohman (M), Lena Asplund (M) och Emil Källström (C) som skär ned den högre utbildningen och som avstår från att investera i utbildning och kunskap som bygger Sverige och Västernorrland starkt. Tillväxt och välfärd i hela landet förutsätter en hög utbildningsnivå i hela befolkningen.

Eva Sonidsson, Riksdagsledamot (S) från Västernorrland Peder Björk Oppositionsråd (S) i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons