Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tvingas utomlands

/

Annons

Landstinget Västernorrland har bland Sveriges sämsta villkor för ofrivilligt barnlösa tillsammans med övriga norrlandslandsting. Regelverket ska åter igen upp för beslut i Norrlandstingens regionförbund den 26 september, men förslaget tyder på att de ansvariga politikerna fortfarande inte förstått vad som gäller. Oavsett vilket beslut regionsförbundet eller landstinget Västernorrland fattar om vårdbegränsningar vid IVF så är landstinget fortfarande skyldigt att ersätta minst tre behandlingar. Detta kommer sig genom en prejudicerande dom, som säger att patienter har rätt till ersättning för fertilitetsbehandlingar i annat EU/EES-land om vården borde ha bekostats av hemlandstinget.

Eftersom de vårdbegränsningar som finns i de fyra norrlandslandstingen är unikt dåliga i Sverige och dessutom helt strider mot såväl vetenskap och beprövad erfarenhet som svensk lagstiftning innebär det att det stora flertalet som nekas vård i Västernorrland har rätt till att få behandling utomlands bekostad av landstinget.

Denna märkliga paradox, att patienten nekas behandlingen hemma men har rätt till den utomlands, är ansvariga politiker väl medvetna om. Dels var det ett av de fyra norrlandslandstingen som fanns skyldiga att ersätta vården i den prejudicerande domen. Dels har vi skickat hundratals ebrev till ansvariga politiker med information om denna bisarra konsekvens.

Trots detta står regelverket med ovetenskapliga vårdbegränsningar kvar. Det framstår mer och mer som en medveten strategi att försöka avskräcka ofrivilligt barnlösa från att söka ersättning för vård de enligt domstolsbeslut har rätt till. Genom att tvinga patienterna att ligga ute med pengarna under tiden som Försäkringskassan handlägger ärendet och dessutom tvinga till utlandsresor hoppas landstingets politiker på att få patienterna att låta bli att kräva sin rätt. För det är bara genom att patienterna avstår från att kräva ersättning det här blir billigare – annars är det knappast en besparing för landstinget att ersätta omvägen via andra länder.

Att tvinga patienterna utomlands för att få ersättning för behandlingen skapar en stor ojämlikhet. Det är endast den som har råd att ligga ute med pengarna i väntan på att Försäkringskassan handlägger ärendet som har råd med vården. Att tvinga patienter att ha stora buffertar för att få vård strider mot hela grundidén om en solidariskt finansierad sjukvård. Dessutom äventyras patienternas säkerhet i onödan när vården sprids ut mellan olika länder.

Vår fråga är därför om ni ledamöter från Västernorrland i Norrlandstingens regionsförbunds förbundsdirektion Per Wahlberg (M), Hans Hedlund (C), Elisabet Strömqvist (s), Jacomina Beertema (M), Yvonne Sundqvist (SJVP), Ewa Back (S) ser detta som ett rimligt och etiskt agerande från er sida?

Cornelia Armano, ordförande för Barnlängtan, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons