Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj inte straffet för sexköp

Annons

I dagarna skickade regeringen sitt förslag om att höja maxstraffet för sexköp till ett års fängelse på remiss till lagrådet. Det låter säkert väldigt bra i mångas öron, men är i själva verket väldigt problematiskt.

Ska man börja någonstans så är det kanske med den utredning som ligger till grund för förslaget. Den kom i somras och är skriven av Anna Skarhed, före detta domare i Högsta Domstolen och numera Justitiekansler. Man kan tycka att det borde borga för en väl genomförd utredning med vetenskaplig grund, men så blev nu inte fallet. Istället använder man sig av felaktig statistik för att visa att antalet gatuprostituerade i Danmark är långt fler än i Sverige - när det i själva verket inte finns någon större skillnad.

Man påstår också att sexköpslagen i sig har halverat antalet sexsäljare på gatan, utan att riktigt inse hur minskningen sammanfaller med internets intåg i samhället - och trots att man noga påpekar flera gånger att det inte finns några tillförlitliga uppgifter om hur många som säljer sex via internet, varken i Sverige eller något av våra grannländer, drar man slutsatsen att det skett en reell minskning av sexhandelns omfattning i just vår stat.

Utredaren avfärdar också sexsäljarnas rapporter om att gatumiljön blivit farligare. Eftersom de flesta sexköpare inte vill åka fast, har majoriteten övergått till att köpa sexuella tjänster via nätet istället. De kunder som finns kvar på gatan är de som inte bryr sig om sociala stigman och risken att fällas i domstol - inte sällan också sådana som kan bli våldsamma. Dessa kunde sexsäljarna förut välja bort, men idag finns inga alternativ. Skarhed viftar dock bort det hela med att det finns mer heroin på marknaden.

Att låta en så undermålig utredning ligga till grund för ett lagförslag är faktiskt en smula pinsamt i sig - men det finns också all anledning att vända sig emot metoden straffhöjning.

Till att börja med finns ingen seriös forskning som antyder att ett höjt maxstraff skulle leda till färre begångna brott. Vi kan alltså avskriva brottsprevention som skäl.

I lagrådsremissen menar man att ett högre straff kan vara viktigt då enskilda brott kan bära likheter med exempelvis sexuellt tvång eller utnyttjande av person i beroendeställning. Alltså: Istället för att se till att lagstiftningen täcker alla fall då någon utnyttjas väljer man att höja maxstraffet för sexköp.

I mina öron låter det faktiskt helt galet. Vi kriminaliserar alltså frivilliga överenskommelser för att komma åt de ofrivilliga? Då kan vi lika gärna lägga ner alla restauranger, jordbruk och byggarbetsplatser, och förbjuda tiggeri - det är nämligen i de branscherna som majoriteten av alla traffickingoffer hamnar. Och trafficking är ännu en av de saker som sexköpslagen ska stävja, trots att människohandel redan är förbjudet.

Ett höjt straff hjälper ingen. Det hjälper inte sexsäljarna, det får inte färre att köpa sex. Men det är klart, det ser väl väldigt fint ut att ha på sitt politiska CV.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons