Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Dyrare energi vid en försäljning

Insändare

Jag anser att Sundsvalls Energi ska läggas i en stiftelse eftersom det historiskt har visat sig att utländskt ägande av energi blir dyrare för skattebetalarna. Elbolagen har gjort stora vinster medan konsumenterna har fått betala mycket pengar för elen.

Efter avregleringen av det nationella ägandet av energiföretagen såldes exempelvis Stockholms Energi till Fortum (det vill säga finska staten). Vinsten av försäljningen skulle användas till att finansiera skattesänkningar vilket i sin tur ledde till höjda elpriser för konsumenterna.

I slutänden försökte Stockholm stad köpa tillbaka bolaget då man insett att det varit en dålig affär, men då hade bolaget ökat tre gånger i pris och man hade inte råd att genomföra affären.

Kjell Andersson, dåvarande ordförande för Sundsvalls Energi, hade en gång möjlighet att köpa BÅKAB men tog inte chansen. Det sades att det var för dyrt och att elen ändå skulle komma att bli billigare.

Bolaget såldes för så lite som 15 miljarder och ägs i dag av tyska EON. Värdet av det ursprungliga bolaget uppgår idag till 100 miljarder och har blivit en mycket dålig affär för konsumenterna. Följden blev höga elpriser och även många strömavbrott på grund av dålig skötsel av elledningarna med bristande avverkning av skog med mera.

Eva Back (s) försökte sälja Sundsvalls Energi men det gick inte igenom den gången. Oavsett partifärg finns intresse att sälja bolaget och om detta går igenom kommer elen att bli dyrare för konsumenterna. Energimarknadsinspektionen har inte heller tillvaratagit medborgarnas intressen då det kommer till att bevaka energipriserna gentemot energibolagen.

Jag vill därför att bolaget skyddas genom en stiftelse eftersom bolaget då inte snabbt kan säljas nästa gång våra politiker tänker kortsiktigt då det gäller energifrågor, vilket drabbar medborgarna med höjda elpriser och fasta avgifter plus moms.

Vidare anser jag att en folkomröstning borde verkställas vid en eventuell försäljning.

Kjell Jacobsson (s)

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons