Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En energipolitik som ärhållbar måste hänga ihop

Annons

Replik på insändaren ”Nej till kärnkraften – ja till en energieffektivisering” från Miljöpartiet i Sundsvall i Dagbladet den 14 mars.

n Vi socialdemokrater har sedan mer än 30 år tillbaka bekänt färg i kärnkraftsfrågan.

Vi vill – till skillnad från flera av Miljöpartiets samarbetspartier i Sundsvall – att kärnkraften successivt ska fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor och energieffektivisering. Därför borde MP ägna sin energi åt att påverka dessa partier i första hand, det är där problemet finns.

Vi socialdemokrater vill ha en bred uppgörelse om energipolitiken. En blocköverskridande överenskommelse som tryggar energitillgången och ger ett elöverskott. Med andra ord – inte den av regeringen förda energipolitiken som vilar på en skör riksdagsmajoritet och som förespråkar ny kärnkraft.

I stället för att skapa långsiktighet i energiförsörjningen riskerar alliansens politik att viktiga satsningar på förnybar energi uteblir. Investeringar i både tillverkningsindustrin och energisektorn underlättas om det finns en tydlighet om de långsiktiga framtida spelreglerna.

Sverige behöver en god tillgång till el med konkurrenskraftiga priser. Det är i många fall av avgörande betydelse för sysselsättningen i den svenska industrin.

Vi socialdemokrater ser energieffektivisering som en grundläggande beståndsdel i energipolitiken. Vi har föreslagit att energianvändningen i Sverige ska vara 25 procent effektivare år 2020, jämfört med regeringens mål på 20 procent.

Vattenfall i statligt ägo utgör en viktig pusselbit för den svenska energi- och industripolitiken. Vi har slagits för och nått framgång i att bibehålla Vattenfall som ett helägt statligt bolag.

Vi vill ge tydligare ägardirektiv till Vattenfall. Företaget ska öka investeringarna i förnybar energi och vara ledande i omställningen av energisystemet och pådrivande i energiomställningen i Sverige och Europa.

Socialdemokraterna i Sundsvall är beredda att investera i en biobränslepanna i Korstaverket.

Miljöpartiet applåderade i fullmäktige att investeringen sköts upp. Vad man egentligen applåderade var fortsatta dagliga lastbilstransporter med olja till Korsta. Vi hade gärna sett att MP visat denna så viktiga fråga större respekt.

Vi vill att Sverige och Sundsvall ska visa vägen i klimatpolitiken. Vi hoppas att också MP förmår rikta sin energi åt rätt håll.

Ingemar Nilsson,

riksdagsledamot (S),

Västernorrland

Jasenko Omanovic,

riksdagsledamot (S),

Västernorrland

Bodil Hansson (S),

kommunstyrelsen

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons