Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Halvera riksdagen och slopa landstingen

Insändare

De allra flesta företag som velat överleva har genom decennier tvingats effektivisera sina organisationer. Det politiska systemet däremot tycks bara svälla. Allt flera beslut, såväl stora som små, tas i EU. I förhållande till invånarantalet har Sverige det största parlamentet i Europa. I 21 landsting sitter en mängd politiker med uppgift att administrera hälso- och sjukvård, kulturfrågor, lokaltrafik, och regionalplanering. I 274 kommuner sitter andra politiker och slutsilar pengaflödet.

Landet skulle definitivt inte lida av att detta överbefolkade system rationaliserades, tvärtom. Halvera riksdagen och skrota landstingen är mitt förslag. Då skulle vi slippa en stor del av det politiska käbblet. Dessutom har ju riksdagen, i stor utsträckning, lagt över beslutanderätten till EU och till kommunerna. I landstingen förekommer på flera håll närmast en sandlådeverksamhet som tydligen får fortsätta.

Gör som Norge. Där förstatligades 75 procent av den norska sjukvården, från att tidigare ha varit landstingsdriven. De har betydligt effektivare sjukvård än Sverige och genom att förstatliga denna medeltida institution kan vi också slippa de regionala skillnaderna.

Per Tage Nordendahl

Politisk vilde

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons