Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insatserna mot ungas alkoholdrickande slår fel

Annons

Minns ni hur trevlig klassföreståndaren var då ni hade utvecklingssamtal och föräldrarna närvarade? Jag minns min förvåning över att den annars otrevliga läraren faktiskt kunde bete sig som en anständig människa. En bild som mina föräldrar köpte rakt av, men som inte alls stämde överens med min.

Socialnämndens ordförande Lena Österlund (S) följde med polisen på stan en kväll för att få en inblick i deras arbete. Frågan är hur man borde värdera hennes vittnesmål i egenskap av vuxen och politiker när vuxna i allmänhet anstränger sig för att framstå i god dager inför andra vuxna. Att gå hem hos föräldrar torde ligga i poliskårens intresse då enskilda poliser i artikel efter artikel uttalat en oro kring ungdomar. Samtidigt har de försökt förmedla att det finns hopp om ungdomen, då polisen satsar stora resurser på att vara där ungdomar och alkoholhaltiga drycker förekommer. Om en skildring av detta arbete ska ha ett värde måste dock de unga som berörs få komma till tals.

Polisen har under alla år jag druckit alkohol utomhus försökt att försvåra för ungdomar att göra det. De har konfiskerat eller hällt ut alkohol och kontrollerat flaskor och väskor. De tycks ha satt i system att få ungdomar att tro att de är skyldiga att visa upp innehållet i väskorna genom att uppträda hotfullt. Den som sett filmer där poliskåren redogör för den misstänktes rättigheter måste tro att den drömmer.

Polisen har gjort bra saker också, men de insatserna varken överskuggar eller urskuldar deras otrevliga attityd som beklagligt nog färgat mångas bild av poliser i allmänhet. De som ska finnas där för medborgarna.

När lokalmedia har skrivit om Sundsvallspolisens krafttag mot ungdomsfylleriet har framförallt vuxna och ungdomar som är organiserade nykterister fått utrymme att kommentera insatserna. Tidningarna har strukit den alkoholfientliga linjen medhårs i nyhetsartiklar och på ledarplats. Tänk om de kunde fråga ungdomarna som dricker alkohol utomhus vad de anser? Hur de ser på att polisen anger unga som umgås med personer som dricker genom att kontakta deras föräldrar.

Det är uppenbart att en nolltolerans mot ungdomars drickande är en utopi. Politiker vill lagstifta om att alla kommuner ska tillämpa den integritetskränkande Kronobergsmodellen trots att ingenting talar för att ungdomar kommer att välja bort alkohol till förmån för helnykterism och en av vuxenvärlden sanktionerad livsstil.

Alkoholen är, har länge varit och kommer att fortsätta att vara en central del av den ungdomskultur som vuxna och politiker försöker att utrota. Därför är viktigt att förmedla ett mer hälsosamt budskap än det kommunen och polisen hittills levererat. Fokuset på nolltolerans och oviljan att informera om hur man kan dricka alkohol ansvarsfullt har ofrånkomligen bidragit till att ungdomar drar sig undan och dricker alkohol bortom insyn och omtanke. Något säger mig att det inte var den utvecklingen poliskåren ville se.

Johanna Sjödin

Sexpositiv feminist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons