Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste hantera skattemedel på bästa sätt

Insändare

Annons

En insändare ondgör sig över att Ånge kommun köper tjänster och varor av företag utanför kommunen. Det är tråkigt att denne skribent inte vet mer om vilka lagar och regler som gäller när man hanterar skattemedel. Det är fullständigt klarlagt att en kommun inte får gynna företag i den egna kommunen före företag som har sitt säte i annan kommun.

Företagarna i Västra Medelpad har i flera år påtalat att kommunen ska följa lagen om offentlig upphandling och när Svenskt näringsliv frågade 100 företag i kommunen så anser de att vi sköter detta bra numera.

Så till de saker som insändaren nämner; Ett företag från Östersund ska nu efter upphandling ta hand om sophämtningen i kommunen. Ja, de erbjöd kommunen det bästa avtalet och de avser att anställa folk på plats här – inget är väl konstigt med detta? Vidare så säger denne insändarskribent att skolorna inte får göra sina inköp hos företag som finns i kommunen. Vi har i många år upphandlat även skolornas behov så någon förändring kan knappast ha skett där – det handlar inte om att förbjuda inköp – det handlar om att följa de avtal som kommunen tecknar med den bästa anbudsgivaren. Sedan är det en helt annan sak att vi är många som skulle vilja kunna handla lokalproducerad mat till våra skolor och äldreboenden eftersom kvalité, djurskydd med mera förmodligen skulle hålla en högre standard då.

Det sista insändaren tar upp är underhållet av gatubelysningen i kommunen. Denna har skötts i åratal av Härjeåns elektriska och som alla vet så har de många anställda i kommunen – ingen förändring har skett där heller.

Hur skulle företag i vår kommun reagera om Sundsvalls kommun lät företag stationerade där få företräde vid deras inköp och att det inte skulle spela någon roll om företag från vår kommun lämnade in det bästa anbudet?

Om Ånge kommun skulle anta anbud som inte är de bästa utifrån företags huvudort så skulle vi omedelbart bli stämda med krav på höga skadestånd – så kan vi bara inte hantera skattemedel. Jag är fullständigt överens med Företagarna i västra Medelpad om detta!

Sten-Ove Danielsson,

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons