Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Vårt beslut slog fel – sociala föreningar drabbas av Föreningsbyråns regelverk

/
  • Demensföreningen och Asylkommittén är vad vi skulle betecknas som sociala föreningar och dessa föreningar är en utmaning i vårt regelverk för föreningsbidrag, förklarar insändarskribenterna. Bilden är från ett tidigare publicerat reportage om Asylkommittén.

Annons

Det Elisabeth Walfridsson tar upp i sin insändare "Föreningsbyrån hittar kryphål för att slippa betala ut bidrag i Sundsvall" berör en viktig fråga och utmaning, vilket förtjänar ett svar.

Helge Sjödin och Centerpartiet svarade insändaren i ST 17/5. Vi delar deras utgångspunkt, om att Föreningsbyrån är en viktig verksamhet för att Sundsvall ska kunna ha ett starkt och växande föreningsliv, om detta råder det inga tvivel.

Läs insändaren: Centerpartiet värnar Föreningsbyrån – för allas möjlighet till en aktiv fritid

Det hade däremot varit lämpligt om Helge Sjödin svarade på de synpunkter och frågor som Elisabeth Walfridsson tar upp – istället för att attackera oppositionen som husbondens röst.

I Moderaternas budgetförslag för 2017 satsar vi 346 miljoner på kultur och fritid, men vad som står i våra respektive budgetar är inte vad Elisabeth vill ha svar på.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är synd att Helge Sjödin och Centerpartiet undviker att besvara frågorna – men vi moderater tar gärna detta tillfälle i akt för att berätta hur vi ser på saken.

Det Elisabeth beskriver gällande Demensföreningen och Asylkommittén är vad vi skulle betecknas som sociala föreningar och dessa föreningar är en utmaning i vårt regelverk för föreningsbidrag.

Under vår tid i majoritet flyttade vi de sociala föreningarna från socialnämnden till kultur- och fritidsnämnden. Med facit i hand finns anledning till självkritik till detta beslut – det blev helt enkelt inte bra.

Läs även (insändare publicerad 20/4) : Tjejjouren är ingen bouleklubb – vi behöver kommunalt bidrag

Det hade varit bättre om dessa sociala föreningar hade funnits kvar under socialnämnden där det finns möjlighet till ett annat regelverk som bättre kan hantera dessa föreningars behov av stöd.

Poängen med de regelverk Föreningsbyrån har för de olika föreningsbidragen är att de ska vara lättförståeliga, transparenta och förutsägbara. Detta för att undvika godtycke i beslutsfattandet.

För Plus-kunder: Kommunen halverar bidraget – nu hotas verksamheten som hjälper asylsökande

Det är för oss moderater ett otvivelaktigt faktum att det för de sociala föreningarna finns utmaningar och behov som inte gör att möta inom detta regelverk.

Därför vill vi flytta tillbaks de sociala föreningarna till socialnämnden.

Vad är Centerpartiets och Helge Sjödins lösningar på de problem Elisabeth Walfridsson beskriver?

Patrik Gustavsson (M)

Gruppledare kultur- och fritidsnämnden

Viktoria Jansson (M)

Ledamot kultur- och fritidsnämnden

Lars Carlsson (M)

Ersättare kultur- och fritidsnämnden

Josefin Eurenius (M)

Ersättare kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons