Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre kan det inte bli

Annons

Som förälder gör det ont när ens dotter håller på att bli av med sitt jobb. Som särskoleelev blir man anvisad praktikplats med en så kallad habiliteringsersättning (lön) på 36 kronor per dag. Detta gör att hon förlorar pengar varje dag hon går till jobbet, för bussen tur och retur till jobbet kostar mer. Aktivitetsersättningen får hon oberoende om hon är på jobbet eller inte och det är det hon lever på i dag. Trots detta åker hon med glädje till sitt jobb varje dag, för alla vill ju känna sig behövda. Arbetskamraterna tycker att hon är väldigt plikttrogen och gör ett viktigt arbete som underlättar för dem.

I början jobbade hon 09.00-15.00. I november förra året ville arbetsförmedlingen att hon skulle börja jobba hela dagar på försök, annars skulle hon inte ha någon möjlighet att få en anställning med lönebidrag. Vår dotter gjorde som hon blev tillsagd, trots att hon inte riktigt orkade, hon var helt slut när hon kom hem på kvällarna och orkade inte med hemmasysslor som städning, matlagning och kompisar. Följden blev att hon fick stressymptom, men kämpade vidare ändå och kom över dem, för hon ville ju så gärna ha en anställning. Beslut skulle komma under våren men "ekonomin såg osäker ut" och hon fick fortsätta heltid för att det kanske skulle finnas pengar till hösten. I förra veckan fick hon besked att det inte fanns pengar. Det blev många tårar den dagen på arbetsplatsen tillsammans med arbetskamraterna.

Hennes aktivitetsersättning är tidsbegränsad och upphör i december. Om hon inte får förlängt så blir hon hänvisad till socialen. För att få aktivitetsersättning krävs att man inte är för duktig. Var placeras man då om man inte är tillräckligt duktig eller tillräckligt funktionshindrad? Hur ska man kunna slåss på den öppna arbetsmarknaden utan vare sig betyg eller utbildning? Har man gått i särskola får man inget betyg som räknas och utan riktiga betyg med poäng kan man inte söka utbildning och utan utbildning är det svårt att få jobb.

Är det så här ni vill behandla ungdomar med särskilda behov i det socialdemokratiska styret i Sundsvall?

Förtvivlad förälder

Som uppmanar till maktskifte i Sundsvall för sämre kan det inte bli

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons