Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans mål stämmer inte med den krassa verkligheten

Annons

Vi, personal i Sundvalls grundskolor, har nu läst ytterligare en skrivelse från Sundsvalls kommun signerad S, V och MP (Mål- och resursplan 2010). Den innehåller som vanligt många vackra ord och målsättningar som tyvärr inte alls stämmer med dagens krassa verklighet.

Några citat:

"För det första gäller det att ge barn och ungdomar en bra start i livet och möjligheter till utveckling."

Det är en mycket bra målsättning. Den rimmar tyvärr illa med de minskningar av skolpengen med cirka 5000 kronor per barn och år som är aviserad.

"Kommunens resurser ska användas på ett sådant sätt att elever som har det största behovet också får det största stödet. Individer med behov av särskilt stöd ska identifieras tidigt och snabbt få det stöd de behöver."

Utmärkt målsättning, men vem ska ge detta stöd när alla utom klasslärarna snart är bortrationaliserade?

"I ett ansträngt läge prioriterar vi kvalitet i skolan före lokaler."

Kvalitet prioriteras inte när man sänker skolpengen och vad gäller lokalfrågan så sitter kommunen fast i fleråriga kontrakt som fortfarande belastar skolbudgeten långt efter det att verksamheten har flyttat därifrån.

"För att lyckas i omställningsarbetet är det också nödvändigt att genomföra stora förändringar i arbetssätt och arbetsformer..."

"Arbetet under 2010 inriktas på att se över alternativa sätt att arbeta med omställningar för personalen…"

Vad betyder detta? Vem arbetar med detta gigantiska projekt? Vad blir kostnaderna och när och hur ska svaren redovisas?

Nu är vi som jobbar i skolan trötta på att överösas med dessa floskler i A4-format! Varför inte komma ut på besök hos oss som jobbar på golvet och se hur era besparingar har utfallit i praktiken? Vi som jobbar i Sundsvalls grundskolor är uppriktigt bekymrade över den situation som nu råder och djupt oroade inför framtiden. Vackra målsättningar klingar tomma när man vet att resurserna att uppfylla dessa hela tiden minskar.Personal på Vibackeskolan

Alnö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons