Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trötta förare

/
  • Trafiksäkerheten måste prioriteras bättre.

Annons

Man måste ha rätt som ambulanssjuksköterska att vid trötthet lämna ifrån sig bilnyckeln utan att riskera repressalier från sin arbetsgivare. Om en arbetsgivare ändå skulle ge sjuksköterskan repressalier finns en möjlighet att få saken prövad i Arbetsdomstolen.

Ambulansrättegången i Göteborgs tingsrätt i förra veckan där arbetsgivaren friades för dygnspassen var meningslös och kommer inte att leda till någon förändring alls. Vem som helst av oss kan skadas i mötet med en ambulans i trafiken. Det är både tragiskt och omdömeslöst efter att Nollvisionen varit i bruk i snart två decennier.

Förarna måste lämna ifrån sig bilnyckeln vid trötthet. Det skriver Jörgen Lundälv docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och docent i trafikmedicin, Umeå universitet.

De är vältränade, välutbildade och har erfarenhet i sina professioner. Jag talar om ambulanssjuksköterskor och poliser. I medierna har de det senaste året ­beskrivits som trötta och slitna i samband med långa dygnspass. En rapport av Rikspolisstyrelsen visade att 63 procent av poliserna inte hade tillräckligt med sömn och att 38 procent inte var psykiskt återhämtade när de var lediga (Polisens arbetsmiljö, 2013, Hälsohögskolan Jönköping).

I november avslöjades att var tredje ambulansförare hade nickat till bakom ­ratten. Risken att somna som utryckningsförare ­inom ambulansen är överhängande (Undersökning i november 2014, Vårdfokus). Detta är välkända fakta som ingen har blivit vare sig ­piggare eller uppmuntrad över. Ändå sker ingenting.

I väntan på krascher och fler personskador i trafiken är det tämligen tyst om de sovande professionerna. Men är det enbart en fråga om slimmade organisationer, tuffare arbetsklimat och ett hårdare samhällsklimat som är förklaringarna till utvecklingen?

Det finns arbetstidsregler som reglerar vilotiden. ­Arbetstidslagen (SFS 1982:673) gäller alla och ­säger hur mycket en anställd får arbeta per dygn. Enligt 13 § har alla rätt till minst 11 timmars ”samman­hängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila)”. Inom ambulanssjukvården använder man så kallad dygnstjänstgöring vilket ibland innebär att sjuksköterskor tvingas jobba och köra ambulans 24 timmar i sträck. Vilan och sömnen är satt på undantag.

Arbetsgivarna har en skyldighet att ge vettiga och rimliga arbetsscheman. Men varje utryckningsförare har ett egenansvar. Att köra bil i ett uttröttande tillstånd är förarens eget ansvar. Det är därför förvånande att så många kör utryckningsfordon trots att de är så trötta. Av egoistiska skäl finns det också de sjuksköterskor som vill ha kvar de kritiserade dygnspassen då de själva gynnas med långa ­ledigheter. Då spelar det egentligen ingen roll vilka intentioner arbetsgivaren har enligt min mening. För yrkesförare (inte polismän och ambulanssjuksköterskor) finns ett tydligt budskap i Transportstyrelsens föreskrifter om yrkes­kunnande för ­yrkesmässig trafik, TSFS 2010:161) där det står att en förare ska ”känna till trötthetens inverkan på trafiksäkerheten”.

Jag vill hävda att det finns utryckningsförare som är bekväma. De känner till trafikmiljöerna de färdats i och rutiner. En del upplever att de inte behöver någon mer utbildning; de är ju redan mästare i bilkörning. Bristen på fort- och vidareutbildning i utryckningskörning, riskutbildning och så vidare är uppenbar samtidigt som många inte tar sin egen trötthet på allvar.

Att åsidosätta trafik­säker­heten, patientsäkerheten men också den egna och kollegornas arbetsmiljö är allvarligt. Att spela med trafiksäkerheten är att inte längre ta hänsyn till medtrafikanterna och deras eventuella hälsoförluster som kan uppstå vid en ­trafik­krasch. Man har blivit likgiltig. Därför måste nu ansvariga politiker i riksdagen diskutera lagkrav för utryckningsförare. Ett lagkrav för utryckningsförare borde införas omgående. Annars riskerar Nollvisionen att skadas när företrädare i samhället som tjänar samhällsviktiga funktioner inte längre är intresserade av trafiksäkerhet.

Jörgen Lundälv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons

Mer läsning

Annons