Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Upp till bevis!

Insändare

Media har nyligen redovisat de senaste befolkningssiffrorna från SCB. I Norrbotten aktualiseras frågan om kommunsammanslagning och i Västerbotten diskuteras storstadens plussiffror kontra landsbygdskommuners minussiffror. I Dalarna har en flerårig svagt positiv trend nu vänt nedåt. I Jämtlands, Västernorrlands och Gävleborgs län kan vi som vanligt notera att länen backar. Vi kan därmed konstatera att arbetskraftsförsörjning är och kommer att vara ett tillväxthinder i alla dessa län.

Det anmärkningsvärda är att trots bred publicitet finns det inte någon regional politisk företrädare som på allvar tar tag i denna framtidsfråga. Bristen på regionalt politiskt ledarskap är oroväckande och vi kan konstatera att platsen längst fram är ledig – varför är det ingen som tar den?

Alliansen fokuserar på den så kallade arbetslinjen. Det är i och för sig bra. Men vi saknar regionala politiker som agerar och inte bara kommenterar centrala utspel, som föreslår åtgärder sett mot behov i våra län. Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven betonar i sina uttalanden värdet av exportindustrin. Det är naturligtvis positivt. Men vad gör regionala socialdemokratiska politiker, var finns deras näringspolitiska tillväxtförslag för hela näringslivet?

Politiker vill skapa jobb men kan inte. Det är bara vi företagare och arbetsgivare som kan erbjuda jobb och anställa någon. Det Reinfeldt, Löfven och regionala politiker måste fokusera på är vad som krävs för att vi ska vilja och/eller kunna anställa fler!

Ett bättre upplevt företagsklimat skapar en positiv anda och ökar vår vilja att expandera och nyanställa. Det ger fler i arbete, mer skatteintäkter och därmed bättre välfärd. Alla utbildningar måste fokusera på kvalitet och efterfrågad kompetens för att säkra vårt framtida kompetensbehov. Därtill behövs ökad arbetskraftinvandring och arbetsrättsliga system som inte stänger ute ungdomar och andra från arbetsmarknaden. Varför inte prova ungdomslöner?

Det är upp till bevis nu! Vem tar den politiska ledartröjan? Vi utmanar såväl alliansens partier som Socialdemokraterna att gå från ord till regional handling. Har ni det politiska modet att involvera företagare i arbetet, ta reda på vad vi behöver och prioritera de åtgärder vi efterfrågar?

Jan Berggren, Berggrens Transporter, Sidensjö

Kent Blomquist, BN Måleri & Golv, Örnsköldsvik

Jan Forhaug, Bredbyns Gästgiveri, Bredbyn

Liisi Hägglund, Höga kusten Senioruthyrning, Järved

Stig & Åsa Lindström, Näske Krog, Bjästa

Anders Nordin, Lövsjö Gård, Överhörnäs

Ulf Persson, UP Redovisning, Örnsköldsvik

Eva-Karin Öhman, Café UH, Örnsköldsvik

Christer Östman, Bergströms Nya Mekaniska AB

Bengt-Olov Byström, Logosol, Härnösand

Yvonne Olsson, Guldfynd, Kramfors

Anders Wahlqvist, Edmolift, Härnösand

Henrik Björklund, OCAB, Sundsvall

Karl Arne Dahlkvist, Taxikurir, Sundsvall

Lillemor Larsson, Railway Saloon and Steakhouse, Sundsvall

Åke Mård, MRD Sälj och Bygg, Kvissleby

Ulf Nilsson, AIAB Energy, Timrå

Patrik Persson, Toyota center, Sundsvall

Per-Olof Persson, Bilbolaget, Sundsvall

Björn Rudström, Pacwire, Söråker

Kjell Undén, Sundsvalls Tobaksaffär, Sundsvall

Ingrid Wallner, Rutinera, Sundsvall

Eva Wiklund, Justinas Mode, Kvissleby

Sverker Martin-Löf, SCA, Stockholm/Västernorrland

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons