Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste samarbeta mer i trafiken

Annons

När man tar körkort får man tillstånd att träna vidare på egen hand. Vi har fått med oss tre viktiga ord, vi som tog körkort på 60-talet i alla fall; ansvar, hänsyn och omdöme. Med de orden som ledstjärna klarar vi oss länge, även i dag.

Lite trist är det dock att omdömet kan svikta och då både hos yngre och äldre. När åldern tar ut sin rätt och fysiska tillkortakommanden gör sig påminda är det svårt att släppa taget om ratten. Här har anhöriga och vänner ett ansvar: tala om det för mig när jag inte längre kan vara 100 procentigt närvarande i trafiken.

Det är dock viktigt att prata lite statistik när vi talar om trafikolyckor. Utan att förklena någon ålderskategori så är det de yngre förarna som står för flertalet olyckor och olyckstillbud. Vilken statistik ni än tittar på så är detta ett faktum.

Förmågan att klara alla tillbud har vi en övertro på när vi är unga och odödliga.

Kepsgubbar med hängslen och rem är kanske lite långsammare och därför inte hinner undan när du kommer som upplever dig som odödlig. Här brister det på båda håll: det saknas omdöme och ansvar för varandra i trafiken. Hänsynen kan också ha fått stiga åt sidan.

Min far sa att alla du ser i trafiken och alla som du kommer att möta utan att se dem, de är idioter! Ett hårt omdöme kanske, men det förklaras med att om jag kör som andra inte vore riktigt med, så händer det mindre och färre olyckor. Jag får ta ansvar för andra också. Sen att älgen jag körde ihjäl kanske inte var en idiot må vara hänt!

Min son säger ungefär samma sak: vi har inga medtrafikanter, vi har mottrafikanter. Det kan vara svårt att samarbeta i trafiken menar han, då vi inte känner varandra så väl. När bilen framför mig helt plötsligt svänger vänster utan att ha blinkat, hade det ju varit bra om jag sett att det var han som bor där borta som skulle hem.

Så om vi alla faller tillbaka på de tre orden; ansvar, hänsyn och omdöme så får vi en betydligt säkrare trafik.

Ytterst handlar det om våra attityder och inte om vare sig alkolås, larm eller att läkare säger ifrån. Om du försöker minnas vad du lärde dig på bilskolan, kan vi med säkerhet säga att vi får färre olyckor, fler som överlever de få som trots allt sker: Minns att älgar inte har gått i trafikskola!

IngaSara Cardell, ordförande MHF Sundsvall m o och i MHF Region XYZ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons