Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Dags att redovisa bidragen

Ledare

Frågan om partibidrag brukar segla upp på dagordningen med jämna mellanrum. Inte sällan i valtider, som nu.

Moderaterna och Kristdemokraterna är de enda två partier som inte öppet redovisar vilka som skänker stora summor till partierna. De brukar hänvisa till valhemligheten. Att den som ger pengar till ett parti också får antas rösta på det partiet och att det är en rättighet att få hålla det hemligt vilket parti man stödjer. Det finns en osviklig logik i detta.

Samtidigt är det lätt att se att det finns starka skäl också för att öppet redovisa större gåvor (ett förslag är gåvor värda mer än 20 000 kronor). Det är aldrig bra om ens minsta lilla misstanke kan finnas om att partier är ”köpta”. Att partierna får stora ekonomiska bidrag mot att de driver vissa frågor.

Ingen vänder sig egentligen emot gåvorna som sådana. Utan det handlar om den bristande öppenheten. LO skänker åtskilliga tiotals miljoner kronor till Socialdemokraterna. Dels direkta bidrag, dels genom ombudsmän och andra som arbetar för partiet ute på arbetsplatserna. Detta kan tyckas märkligt, men det sker i alla fall öppet och offentligt.

Det är hög tid för M och KD att, liksom övriga partier, börja redovisa vilka de stora bidragsgivarna är.

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons