Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrik integrationspolitik

Annons

Med ett främlingsfientligt parti som siktar på att nå riksdagen nästa år är migration och integration viktigare frågor än någonsin. I Norge blev Fremskrittspartiet nyligen landets näst största parti i valet och i Danmark är Dansk Folkepartis framgångsrika. Av det kan man sluta sig att populistisk smutskastning av invandrare går hem, tyvärr.

Stor invandring behöver däremot inte leda till framgångar för partier som Sverigedemokraterna. Kanada är ett land som tagit emot invandrare med öppna armar i decennier, utan problem med främlingsfientliga politiska strömningar. Invandrare skaffar sig snabbt jobb, boende och utbildning i mycket stor utsträckning.

Den jämförelsevis framgångsrika migrationspolitiken i Kanada har många förklaringar, till exempel att frivilligorganisationer uppbackade av offentligt stöd får ansvar att bedriva mycket av integrationsarbetet som här hemma sköts av myndigheter. Men den viktigaste skillnaden är nog ändå idén om att invandringen bygger samhället och bidrar till att göra det bättre. Man kan önska att den insikten skulle vara mer framträdande i ett litet land med stora demografiska utmaningar som Sverige.

Mer läsning

Annons