Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Hot att ta på allvar

/
Ledare

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har den senaste tiden fått ta emot en hel del gliringar över att det allt som oftast stått "inga engagemang rapporterade" i hennes kalendarium på regeringens hemsida. Senast i måndags skrev Dagens Nyheters ledarsida raljerande om att statsrådet med ansvar för jämställdhetsfrågor inte ens hade någonting inbokat på internationella kvinnodagen den 8 mars.
I går kom dock en förklaring.
Sabuni har – och har haft – inbokade möten, seminarier och föreläsningar, men Säpo har bett integrations- och jämställdhetsdepartementet att inte lägga ut dessa till allmän beskådan på internet på grund av den hotbild som existerar mot Sabuni.
I Svenska Dagbladet berättar också en företrädare för Säpo att hoten mot ledande politiker har ökat sedan mordet på Anna Lindh 2003.
Att folkvalda politiker utsätts för våld – eller hot om våld – är djupt tragiskt. Inte bara för de enskilda personer som trakasseras, utan för samhället i stort. Hot mot beslutsfattare är hot mot demokratin och vårt öppna samhälle.
Låt oss hoppas att Säpo – som i dag endast har resurser att ge statsministern och kungafamiljen fast skydd – får de resurser som krävs för att garantera säkerheten för ledande politiker.
Att skydda demokratin måste få kosta.

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons