Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Ja eller nej till Lissabon?

Ledare

Klockan nio i dag börjar rösterna som tre miljoner irländare i går avlade i folkomröstningen om EU:s nya Lissabonfördrag att räknas. Som enda medlemsstat i EU har Irland valt att folkomrösta om frågan. Spelbolagens odds tyder på att ja-sidan kommer att vinna. Den som spelar på ja får bara strax mer än insatsen tillbaka medan den som spelat på ett nej får ungefär tre gången pengarna.
Irländarna är generellt ett EU-vänligt folk. Landet var länge den fattigaste medlemmen i unionen och har historiskt fått mycket pengar i regional- och utvecklingsstöd, vilket säkert inte spelare en oviktig roll. Men sedan 90-talet har den irländska ekonomin fått raketfart och i dag är landet ett av de rikare i EU. Alla de stora partierna i landet, och premiärminister Brian Cowen, har drivit kampanj för ett ja till fördraget.
Vad händer då om Irland säger nej? Ja då börjar processen om och nya förhandlingar startar. Behovet av ett nytt fördrag som klarar av att hantera det faktum att EU i dag har 27 i stället för 12 (eller 15) medlemmar upphör inte bara för att irländarna säger nej. Det skulle i så fall inte vara första gången EU krisar och på något sätt brukar unionen lyckas ta sig samman och fortsätta förhandla och kompromissa tills alla medlemmar kan acceptera resultaten. Det är så EU fungerar.

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons